Bitcoin humbet 10,000 dollarë ose 17%

Bitcoin dhe ether janë dy kriptovalutat më të spikatura. Jaap Arriens | NurPhoto | Getty Images

Çmimet e Bitcoin ranë ndjeshëm gjatë natës të së shtunës, duke rënë në nivelin më të ulët afër 43,000 dollarëve.

Kriptovaluta më e spikatur në botë balancoi humbjet më pas, duke ndryshuar me rreth 49,663 dollarë, sipas Coin Metrics.

Nga një periudhë 24-orëshe që përfshin mëngjesin e së premtes herët në mëngjesin e së shtunës, çmimi i bitcoin shkoi nga rreth 57,000 dollarë në 47,000 dollarë, duke humbur 10,000 dollarë, ose më shumë se 17%.

Bitcoin gjatë 5 ditëve të fundit

Burimi: CNBC.com

Çmimi i ether-it gjithashtu u zhyt në një nivel të ulët afër 3,500 dollarë të shtunën. Ai u rikuperua pak nga nata e së shtunës, duke u tregtuar me 4,233 dollarë. Ether, monedha dixhitale e dytë më e madhe në botë për nga vlera e tregut, humbi më shumë se 16% nga e premtja në mëngjes rreth orës 8 të mëngjesit ET deri të shtunën në 8 të mëngjesit ET.

Crypto filloi të bjerë të premten pasi stoqet u tërhoqën dhe investitorët u larguan drejt sigurisë së thesarit, duke e shtyrë yield-in 10-vjeçar më të ulët. Aksionet e rrezikshme të teknologjisë ishin ndër humbësit më të mëdhenj në Wall Street të premten, me Tesla që ra 6%. Fondi i Inovacionit ARK humbi 5% të premten dhe 12% në javë.

Ndërsa ndjenjat u përkeqësuan në hapësirën e teknologjisë, ata investitorë mund të kenë filluar gjithashtu të shkarkojnë kriptomat e tyre.

Por nuk kishte asnjë arsye të qartë për rënien e kriptomonedhës, veçanërisht të shtunën gjatë natës kur humbjet u përshpejtuan.

“Dëshmitë tregojnë se kjo është një tjetër ngjarje e shitjes e shkaktuar nga derivatet,” shkroi J.C. Parets, shefi i strategjisë së tregut për kërkimin teknik të All Star Charts, në një shënim të së shtunës në mëngjes. “Përplasja e shpejtë e shtatorit pati të njëjtat shtytëse si kjo shitje – leva u hoq nga sistemi në një mënyrë të dhunshme, gjë që më vonë i mundësoi tregut të lëvizte përfundimisht më lart drejt një niveli të ri të të gjitha kohërave në tetor.”

Will Clemente, analist i njohurive në Blockware Solutions, ra dakord që shitja ishte e bazuar në derivate dhe shtoi se interesi i hapur ka qenë në nivelet më të larta të të gjitha kohërave për më shumë se një muaj, ndërsa normat e financimit kanë qenë pozitive.

Lexo: Ndalimi i Bitcoin: Këto janë vendet ku kripto është e kufizuar ose e paligjshme

“Ka një rast të arsyeshëm që ne mund të shohim efektin e kundërt në tremujorin e parë, pasi fondet janë të gatshme të marrin më shumë rrezik për vitin e ri me fitime dhe humbje të reja,” tha ai. “Ky efekt ndihmoi në lëvizjen masive të bitcoin në janar 2021.”

Ai shtoi se dinamikat e rrjetit janë ende “të shëndetshme dhe oferta tregon se vazhdon të lëvizë tek investitorët afatgjatë”.

Të dyja kriptovalutat kanë përjetuar tregti të trazuar që kur u shfaq varianti omicron Covid, duke ndjekur tregjet globale të aksioneve të cilat kanë qenë gjithashtu të paqëndrueshme. Më 26 nëntor, bitcoin arriti nivelin më të ulët të shtatë javëve afër 54,000 dollarëve, duke hyrë zyrtarisht në territorin e tregut.

Bitcoin tani është në rënie rreth 30% nga niveli më i lartë i të gjitha kohërave afër 69,000 dollarëve, që arriti në fillim të nëntorit.

Burimi: CNBC