Bitcoin humbi mbi 60% të vlerës së tij në 2022 – ja sa humbën 6 kriptovaluta të tjera të njohura

Ka qenë një vit brutal për tregun e kriptomonedhave.

Në goditjen e fundit në hapësirën e kriptove, Core Scientific, një nga kompanitë më të mëdha të tregtisë publike të minierave të kriptove në SHBA, e cila prodhon kryesisht bitcoin, paraqiti kërkesën për falimentim më 21 dhjetor, duke përmendur rënien e çmimeve të kriptove dhe rritjen e kostove të energjisë.

Dhe shpërthimi i FTX, një platformë tregtare e kriptove tashmë e falimentuar që dikur vlerësohej në 32 miliardë dollarë, ka shkatërruar besimin e investitorëve pasi efektet e valëzuara të kolapsit të kompanisë vazhdojnë të përhapen në të gjithë industrinë e kriptove.

Shumë amerikanë po kuptojnë se kriptomonedha është thjesht një mani spekulative dhe industria është e mbushur me mashtrues”, thotë James Royal, gazetari kryesor në Bankrate, për CNBC Make It.

Deri në atë pikë, rreth 60% e amerikanëve tani besojnë se investimi në monedhën digjitale është shumë i rrezikshëm – nga 45% në 2021, sipas sondazhit të fundit të CNBC Make It: Your Money, i kryer në partneritet me Momentive. Një tjetër 26% besojnë se është mesatarisht i rrezikshëm.

Vetëm 8% e amerikanëve kanë një pikëpamje pozitive për kriptomonedhën që nga nëntori 2022, sipas Anketës Ekonomike të CNBC All-America.

Në përgjithësi, tregu i kriptove ka humbur pak më shumë se 2 trilion dollarë në vitin 2022 dhe monedhat digjitale të njohura si bitcoin kanë rënë shumë nën nivelet e tyre më të larta të vitit 2021.

Ja sa ndryshoi vlera e shtatë kriptomonedhave të njohura në vitin 2022 që nga 22 dhjetori, sipas llogaritjeve të CNBC.

  • Terra: -100%
  • Solana: -93%
  • AMP: -93%
  • Cardano: -80%
  • Eter: -67%
  • Bitcoin: -63%
  • Dogecoin: -55%

Çmimet ka të ngjarë të bien më tej kur “tregtarët dhe kompanitë e kriptove fillojnë të shohin se nuk kanë një rrjedhë të pafundme markash të gatshme për të mbështetur çmimet e kriptove“, thotë Royal.

Në fakt, Royal paralajmëron kundër investimit në kripto.

Crypto konsiderohet të jetë një aset shumë i paqëndrueshëm që është subjekt i luhatjeve dhe rënieve të paparashikueshme të çmimeve. Për këtë arsye, ekspertët financiarë zakonisht këshillojnë të mos investoni më shumë në kripto sesa jeni të gatshëm të humbni potencialisht.

Burimi: CNBC