Blue Origin zbulon planet për Orbital Reef, një ‘park biznesi’ në hapësirën e jashtme

Blue Origin njoftoi planet për të ndërtuar stacionin e vet komercial hapësinor të hënën.

Kompania planifikon të vendosë stacionin hapësinor, të quajtur “Orbital Reef”, midis 2025 dhe 2030. Sipërmarrja hapësinore e Jeff Bezos do ta përdorë stacionin si një “park biznesi me përdorim të përzier”. Parku do të marrë me qira hapësirë ​​për tregti, kërkime dhe turizmin hapësinor.

Orbital Reef do të jetë pothuajse aq i madh sa Stacioni Ndërkombëtar Hapësinor. Sipas njoftimit për shtyp ai do të jetë në gjendje të strehojë rreth 10 njerëz. Janë planifikuar gjithashtu disa lehtësira, duke përfshirë kujdesin mjekësor në vend dhe mundësitë rekreative.

Për më shumë se gjashtëdhjetë vjet, NASA dhe agjencitë e tjera hapësinore kanë zhvilluar fluturimin ​​dhe banimin në hapësirë, duke vendosur që biznesi tregtar të ngrihet në këtë dekadë”, tha Brent Sherwood, nënkryetar i lartë i programeve të avancuara të zhvillimit për Blue Origin.

“Ne do të zgjerojmë aksesin, do të ulim koston dhe do të ofrojmë të gjitha shërbimet dhe lehtësitë e nevojshme për të normalizuar fluturimin në hapësirë. Një ekosistem i gjallë biznesi do të rritet në orbitën e ulët të Tokës, duke gjeneruar zbulime të reja, produkte të reja, argëtime të reja dhe ndërgjegjësim global.”

Orbital Reef

Projekti është partneritet me Sierra Space, Boeing, Redwire Space dhe Genesis Engineering.

Sierra Space është një degë e kontraktorit të hapësirës ajrore Sierra Nevada Corporation.

Orbital Reef pasqyron vizionin e Bezos për Blue Origin. Ai fokusohet në lëvizjen e industrive të rënda me karbon në hapësirën e jashtme.

Programi “Commercial LEO Destinations”

Sipas afatit kohor të Blue Origin, stacioni hapësinor do të vendoset përpara se NASA të tërhiqet nga Stacioni Ndërkombëtar Hapësinor.

Kompania do të konkurrojë për një kontratë të NASA-s në programin “Commercial LEO Destinations”.

Kjo përpjekje mund t’i kursejë agjencisë hapësinore mbi 1 miliard dollarë në vit duke përdorur kompani private.

Blue Origin nuk është kompania e vetme që konkurron për kontratën e NASA-s. Vetëm javën e kaluar, tre kompani të hapësirës ajrore njoftuan se po punonin së bashku për të ndërtuar një stacion hapësinor të quajtur Starlab deri në vitin 2027.

Burimi: Insider