BQE: Inflacioni i Eurozonës do të marrë më shumë kohë që të bjerë në 2%

Inflacioni i Eurozonës do të marrë më shumë kohë sesa mendohej më parë për t’u rikthyer në objektiv, por deri më tani nuk ka asnjë provë që çmimet e larta po futen në paga, tha të mërkurën nënpresidenti i BQE Luis de Guindos.

Inflacioni i lartë po sfidon BQE-në, e cila ka pak përvojë në trajtimin e rritjes së shpejtë të çmimeve dhe e ndërlikon një vendim vendimtar të politikës që pritet më 16 dhjetor.

Ndërsa BQE ka pohuar se inflacioni është i përkohshëm dhe do të kthehet vetë nën objektiv, një numër në rritje i politikëbërësve po shprehin shqetësimin e tyre se një rezultat më pak i mirë është gjithashtu i mundur, kështu që banka duhet të frenojë stimulin.

Ndërsa përsëriti kryesisht qëndrimin e fundit të BQE-së, de Guindos pranoi se rreziqet e inflacionit ishin “mesatarisht” në rritje dhe rënia do të ishte më e ngadaltë sesa mendohej dikur.

Ne jemi plotësisht të bindur se inflacioni do të fillojë të bjerë në fillim të vitit të ardhshëm dhe në gjysmën e dytë të vitit të ardhshëm inflacioni do të fillojë të ngadalësohet edhe më shumë dhe do të konvergojë me objektivin tonë prej 2%,” tha de Guindos në një konferencë.

Ndoshta konvergjenca drejt objektivit 2% do të zgjasë pak më shumë, por pa dyshim që inflacioni do të ngadalësohet në 2022,” shtoi ai.

Inflacioni arriti në 4.9% muajin e kaluar, një rekord i lartë dhe shumica e parashikuesve privatë nuk e shohin atë nën objektivin prej 2% të BQE-së deri në fund të vitit 2022.

De Guindos gjithashtu hodhi poshtë ndikimin e rritjes së çmimeve të larta, duke argumentuar se nuk ka prova që pagat po reagonin ndaj presioneve të përkohshme të çmimeve.

“Por rritja e pagave pritet të jetë më e lartë në 2022 sesa në 2021”, tha ai. “Dhe ne duhet të qëndrojmë vigjilentë në lidhje me evolucionin e pagave dhe procesin e negocimit të pagave.”

Ai tha gjithashtu se ndërsa pengesat e zinxhirit të furnizimit dhe kufizimet e lidhura me pandeminë mund të dëmtojnë rritjen në një afat të afërt, këta faktorë nuk kanë gjasa të kenë një ndikim më tej.

Unë nuk mendoj se kjo do të prishë rimëkëmbjen e zonës së euros,” tha ai. “Faktorët e rritjes janë mjaft të fortë në afat të mesëm.

Burimi: Reuters