Elon Musk thotë se “civilizimi do të shkatërrohet” nëse njerëzit nuk bëjnë këtë gjë

CEO i Tesla dhe SpaceX, Elon Musk dëshiron që njerëzit të kenë më shumë fëmijë.

Nuk ka njerëz të mjaftueshëm,” tha Musk në një event të Wall Street Journal të hënën. “Nuk mund ta theksoj këtë sa duhet, nuk ka njerëz të mjaftueshëm,” tha ai.

Miliarderi i teknologjisë tha se nivelet e ulëta dhe në rënie të shpejtë të lindjeve janë “një nga rreziqet më të mëdha për qytetërimin”.

Komentet e tij vijnë pasi një numër në rritje njerëzish po vendosin të mos kenë fëmijë, duke përmendur shqetësime të tilla si ndryshimi i klimës dhe pabarazia.

Musk shtoi se shumë “njerëz të mirë, të zgjuar” mendojnë se ka shumë njerëz në botë dhe se popullsia po rritet jashtë kontrollit.

Është krejtësisht e kundërta,” tha Musk, duke u kërkuar njerëzve që të shikojnë të dhënat. “Nëse njerëzit nuk kanë më shumë fëmijë, qytetërimi do të shkërmoqet. Shënojini fjalët e mia.”

Kur u pyet nëse kjo është arsyeja pse ai ka kaq shumë fëmijë, babai i gjashtë fëmijëve tha se po përpiqet të japë një shembull të mirë, duke shtuar se duhet të praktikojë atë që predikon.

Analistët në Morgan Stanley thanë në korrik se “lëvizja për të mos pasur fëmijë për shkak të frikës mbi ndryshimet klimatike po rritet dhe po ndikon në normat e lindshmërisë më shpejt se çdo tendencë e mëparshme në fushën e rënies së lindshmërisë”.

Për të mbështetur argumentin e tyre, ata vunë në dukje sondazhet, kërkimet akademike dhe të dhënat e Google që tregojnë se ndryshimet klimatike po përshpejtojnë drejtpërdrejt dhe tërthorazi rënien e normave të lindshmërisë.

Studiuesit e UCLA kanë treguar se numri i lindjeve në SHBA ra në nëntë muajt pas një ngjarjeje ekstreme të nxehtësisë, ndërsa një studim i 18,000 çifteve në Kinë vitin e kaluar tregoi se ndryshimi i klimës, dhe veçanërisht ndotja nga grimcat, u shoqërua me një rritje prej 20% të gjasave për infertilitet.

Sigurisht, nëse të gjithë do të ndalonin së paturit fëmijë, atëherë njerëzimi përfundimisht do të pushonte së ekzistuari. Një grup i vogël anti-natalistësh besojnë se kjo është pikërisht ajo që duhet të ndodhë, por shumica e njerëzve nuk e ndajnë këtë pikëpamje.

Në të vërtetë, shumë njerëz e shohin të pasurit fëmijë si një të drejtë themelore njerëzore dhe një të drejtë që mund t’u sjellë lumturi dhe gëzim familjeve.

Burimi: CNBC