BQE konfirmon planet për rritjen e normës së korrikut, rrit ndjeshëm parashikimet e inflacionit

Banka Qendrore Evropiane konfirmoi të enjten synimin e saj për të rritur normat e interesit në takimin e politikave muajin e ardhshëm dhe uli parashikimet e saj të rritjes.

Pas mbledhjes së fundit të politikës monetare, Këshilli Drejtues njoftoi se synon të rrisë normat bazë të interesit me 25 pikë bazë në mbledhjen e korrikut.

BQE pret një rritje të mëtejshme në takimin e shtatorit, por tha se shkalla e kësaj rritjeje do të varet nga trajektorja evolucionare e perspektivës afatmesme të inflacionit.

Për momentin, normat e interesit për operacionet kryesore të rifinancimit, kredinë marxhinale dhe lehtësinë e depozitave mbeten të pandryshuara përkatësisht në 0.00%, 0.25% dhe -0.50%.

Përtej shtatorit, bazuar në vlerësimin e tij aktual, Këshilli Drejtues parashikon që një rrugë graduale por e qëndrueshme e rritjeve të mëtejshme të normave të interesit do të jetë e përshtatshme”, tha BQE në një deklaratë të enjten.

“Në përputhje me angazhimin e Këshillit Drejtues ndaj objektivit të tij afatmesëm prej 2%, ritmi me të cilin Këshilli Drejtues rregullon politikën e tij monetare do të varet nga të dhënat e ardhura dhe nga mënyra se si ai e vlerëson inflacionin për t’u zhvilluar në afat të mesëm.

Inflacioni vjetor i çmimeve të konsumit në zonën e euros me 19-anëtarë arriti një rekord të ri prej 8.1% në maj, por BQE-ja në udhëzimin e saj të mëparshëm tregoi se një rritje e parë e normës do të vinte vetëm pas përfundimit zyrtar të blerjeve të aseteve të saj neto më 1 korrik.

Tregjet e kishin pritur me padurim takimin në Amsterdam të enjten, i pari i Këshillit Drejtues jashtë Frankfurtit, Gjermani, që nga fillimi i pandemisë së koronavirusit, për shenja se sa agresive do të duhet të jetë ndryshimi i normave të interesit në muajt e ardhshëm.

Euro kundrejt dollarit amerikan gjatë 12 muajve të fundit

Euro ka pësuar një rënie të vazhdueshme kundrejt monedhës së gjelbër gjatë vitit të kaluar. Burimi: CNBC

Politikëbërësit përballen me sfidën e frenimit të inflacionit pa komplikuar ngadalësimin ekonomik që rezulton nga lufta në Ukrainë dhe sanksionet dhe embargot shoqëruese të vendosura midis Bashkimit Evropian dhe Rusisë, më parë një burim kyç i importeve të energjisë për bllokun.

Ekonomistët janë të shqetësuar nëse do të presin rritje prej 25 pikë bazë ose 50 pikë bazë në mbledhjet e korrikut dhe shtatorit, me BQE-në që pritet gjerësisht të dalë nga territori i normës negative deri në fund të shtatorit nga niveli i ulët aktual historik prej -0.5%.

Euro fillimisht u tërhoq pas vendimit përpara se të kthehej në një fitim 0.5% kundrejt dollarit deri në mesditë.

Ngadalësimi i rritjes, inflacioni më i lartë

BQE gjithashtu uli parashikimet e saj të rritjes dhe rishikoi në rritje parashikimet e saj për inflacionin. Inflacioni vjetor tani pritet të arrijë në 6.8% në 2022, duke rënë në 3.5% në 2023 dhe 2.1% në 2024. Kjo shënon një rritje të konsiderueshme nga parashikimet e tij të marsit prej 5.1% në 2022, 2.1% në 2023 dhe 1.9% në 2024.

Parashikimet e rritjes u rishikuan ndjeshëm në 2.8% në 2022 dhe 2.1% në 2023, dhe u rishikuan lehtë në 2.1% në 2024. Kjo krahasohet me parashikimet në takimin e marsit të BQE-së prej 3.7% në 2022, 2.8% në 2023 dhe 2.2% në 2024.

Këshilli Drejtues tha gjithashtu se është i gatshëm të rregullojë të gjitha instrumentet e tij të politikës për të siguruar që inflacioni të stabilizohet drejt objektivit të tij prej 2% në periudhën afatmesme.

Pandemia ka treguar se, në kushte të tensionuara, fleksibiliteti në hartimin dhe kryerjen e blerjeve të aseteve ka ndihmuar në kundërshtimin e transmetimit të dëmtuar të politikës monetare dhe ka bërë më efektive përpjekjet e Këshillit Drejtues për të arritur qëllimin e tij”, thuhet në deklaratën e së enjtes.

“Brenda mandatit të BQE-së, në kushte të tensionuara, fleksibiliteti do të mbetet një element i politikës monetare sa herë që kërcënimet ndaj transmetimit të politikës monetare rrezikojnë arritjen e stabilitetit të çmimeve.”

Burimi: CNBC