Shkencëtarët mbulojnë robotin me lëkurë të gjallë që mund të shërohet kur pritet

Shkencëtarët mund të na kenë bërë një hap më afër krijimit të robotëve vërtet të ngjashëm me jetën, pasi mbuluan me sukses një gisht robotik me lëkurë të gjallë që mund të shërohet kur dëmtohet.

Në një proces që tingëllon si diçka nga një film fantastiko-shkencor, pjesët robotike zhyten në një enë me xhelatinë dhe dalin me inde të gjalla të lëkurës që i mbulojnë ato.

Lëkura lejon që gishti të lëvizë dhe të përkulet si gishti i njeriut, dhe prerjet madje mund të shërohen duke aplikuar një fletë xhel.

Ai gjithashtu siguron një realizëm që lëkura aktuale e silikonit e krijuar për robotë nuk mund ta arrijë, të tilla si teksturat delikate si rrudhat dhe funksionet specifike të lëkurës si ruajtja e lagështirës.

Shkencëtarët që qëndrojnë pas punës thonë se është “hapi i parë i provës së konceptit se diçka mund të mbulohet nga lëkura”, megjithëse mund të kalojë ende pak kohë para se një humanoid i tërë të mbulohet me sukses.

Një përshtatje pa probleme

Përpjekjet e mëparshme për të mbuluar robotët me çarçafë të gjallë të lëkurës kanë pasur vetëm sukses të kufizuar për shkak të vështirësisë së përshtatjes së tyre në objekte dinamike me sipërfaqe të pabarabarta.

Ekipi në Universitetin e Tokios në Japoni mund ta ketë zgjidhur këtë problem, duke përdorur një metodë të re për të mbuluar gishtin robotik me lëkurë.

Gishti është zhytur në një cilindër të mbushur me xhelatinë – një zgjidhje e kolagjenit dhe fibroblasteve të lëkurës njerëzore, dy përbërësit kryesorë që përbëjnë indet lidhëse të lëkurës.

Shoji Takeuchi
Gishti robotik në tretësirën e xhelatinës. Shoji Takeuchi

Kjo siguron shtresën e parë të lëkurës, e cila më pas mbulohet nga qelizat e keratinociteve të epidermës njerëzore. Këto qeliza përbëjnë 90 për qind të shtresës më të jashtme të lëkurës, duke dhënë një strukturë realiste dhe madje edhe veti kundër ujit.

Nëse mendoni për lëkurën, është si një kostum, diçka që ju vishni,” tha një nga shkencëtarët, Minghao Nie, për Euronews Next.

“Kur njerëzit mendojnë të bëjnë diçka për të veshur, ata e qepin dhe e qepin në mënyrë që t’i përshtatet trupit tuaj. Për metodën tonë, ne përdorim një qasje të ndryshme”.

Xheli që ata përdorin është i mbushur me qeliza, të cilat kontraktojnë xhelatinën, kështu që “nëse e kontraktoni xhelatinën që rrethon në rastin tonë një gisht robotik, ai automatikisht do të përshtatet në sipërfaqen e gishtit robotik,” shpjegoi Nie.

“Pra, në atë mënyrë ne mund të bëjmë një mbulim shumë të qetë të gishtit të robotit me indin e lëkurës.”

Lëkura e punuar është mjaft e fortë dhe elastike për të mbetur e paprekur kur gishti përkulet dhe lëvizet.

Për të mbuluar një robot të tërë humanoid me lëkurë me këtë metodë, shkencëtarët do ta zhysnin të gjithë trupin në një enë xhelatine.

Paprekshmëria e metodës, megjithatë, paraqet disa probleme, të tilla si çfarë duhet bërë nëse roboti duhet të futet në prizë për të karikuar ose për të rregulluar disa nga pjesët e brendshme të tij.

“Nëse do të kishit një robot autonom me baterinë e tij, atëherë mund ta mbuloni lehtësisht plotësisht pa asnjë hapje. Ndoshta një ditë [nëse] dëshironi ta karikoni, mund ta bëni atë me valë,” tha Nie.

Duke imituar pamjen e njerëzve

Një nga arsyet kryesore për mbulimin e robotëve me lëkurë të ngjashme me njeriun është rritja e besimit dhe e pëlqyeshmërisë.

Autorët e punimit, të botuar më 9 qershor në revistën Cell Press, shkruajnë se është “imperative” të imitohet pamja e njerëzve me “materiale mbuluese humanoide me ton realist dhe teksturë të lëkurës njerëzore” për të përmirësuar komunikimin e tyre me njerëzit në një sërë mjedisesh të tilla si kujdesi shëndetësor dhe industria e shërbimeve.

“Për hapin tonë të ardhshëm ne do të donim të mbulonim një fytyrë robotike,” tha Nie.

“Njeriu e percepton robotin së pari me pamjen e tij, fytyrën, kështu që nëse mund të kopjoni detajet e fytyrës së një qenieje njerëzore, kjo do të ishte një mënyrë e mirë për të rritur ndërveprimin me një qenie njerëzore”.

Nie shtoi se lëkura realiste e robotit mund të ndihmojë gjithashtu kur bëhet fjalë për testimin e produkteve mjekësore dhe kozmetike. Shumica e indeve të lëkurës që përdoren për testim aktualisht nuk lëvizin në këtë mënyrë, tha ai.

“[Kur] zhvilloni kozmetikë që mund të lehtësojnë rrudhat e fytyrës tuaj ose diçka të tillë, ju duhet të simuloni lëkurën në një mënyrë që [ajo] të paloset”.

Ne mendojmë se teknologjia jonë e ofron këtë, kështu që ju mund t’i bëni ato ekuivalente të lëkurës të palosshme për të testuar nëse kozmetika funksionon,” tha ai, duke shtuar se kjo mund të arrihet në tre deri në pesë vitet e ardhshme.

Robotët e mbuluar me lëkurë në horizont?

Një tjetër rast përdorimi që shkencëtarët mund të parashikojnë është përmirësimi i ndjeshmërisë së robotëve.

“Ka shumë funksione që lëkura ofron që robotët nuk i kanë,” tha Nie.

Megjithëse sensorët po bëhen më të vegjël çdo vit, teknologjia aktualisht nuk ekziston për të lejuar robotët të ndjejnë ndjesi delikate, të ngjashme me njeriun, si kruarja ose prekja e butë.

Për të bërë një robot që ndjen atë që ndjen një njeri,” tha Nie, ju mund të zhvilloni teknologji që do të përfshihej në lëkurën e gjallë.

Dhe një gjë që ekipi ka parë që është e mundur është që lëkura e robotit të gjallë mund të shërohet pasi të jetë dëmtuar.

Studiuesit shkruajnë se ata “kanë demonstruar se ekuivalenti i lëkurës së plagosur që mbulon gishtin robotik mund të riparohet duke shartuar dhe kultivuar një fletë kolagjeni në vendin e plagës”.

Megjithatë, kjo ide për të patur një robot humanoid të mbuluar plotësisht me lëkurë të gjallë që mund të shërohet është disa dekada larg dhe do të kërkonte “një përparim të madh të biologjisë”, pranoi Nie.

“Unë mendoj se për përdorim real për të mbuluar robotët, është larg 20 vjet, 30 vjet ndoshta”.

Burimi: Euronews