Buzëqeshja: Pse është e rëndësishme në jetën personale dhe në vendin e punës

Ndërsa ka shumë arsye që na bëjnë të buzëqeshim më pak këto ditë, të tilla si pandemia e COVID-19, çekuilibri politik, trazirat sociale, stresi i punës, presionet familjare dhe shumë të tjera, ka gjithashtu shumë arsye për të buzëqeshur, të tilla si thjesht të qenit gjallë, me shëndet të mirë, që kemi të dashurit tanë, që kemi një punë, që përjetojmë një ndjenjë mirënjohjeje dhe shumë të tjera.

Një buzëqeshje e shëndetshme tejkalon statusin shoqëror, gjininë, moshën, orientimin seksual, vlerat fetare ose vendndodhjen gjeografike. Qoftë në Oakland, CA, SHBA, ose Auckland, Zelanda e Re, një buzëqeshje ka tërheqje universale.

Gjëja e bukur e një buzëqeshje është se nuk kushton asnjë monedhë për të buzëqeshur, që do të thotë se të gjithë mund të përballojnë një buzëqeshje të sinqertë. Ndërsa buzëqeshja është shpesh spontane, ajo mund të jetë edhe e qëllimshme, pasi një person zgjedh të buzëqeshë më shumë dhe në situata specifike. Një buzëqeshje e sinqertë mund të jetë një pasqyrim i prirjes së brendshme të dikujt.

Buzëqeshja është ngjitëse, medicinale, terapeutike, relakson muskujt tanë dhe madje na bën të dukemi më të këndshëm dhe të afrueshëm. Kur bëhet zakon t’i tregosh kënaqësinë dikujt tjetër përmes një buzëqeshje, asgjë në botë nuk mund ta heqë atë nga ju, madje edhe sfidat e përditshme të jetës. Një buzëqeshje e shëndetshme është ftuese dhe gjallëruese dhe mund t’i motivojë njerëzit të përgjigjen me buzëqeshjet e tyre, qoftë në një mjedis social apo në sferën profesionale.

Një buzëqeshje e vërtetë lë një kujtim në mendjen e njerëzve që kontaktojnë një person të tillë. Është një mënyrë tjetër për të promovuar njerëzimin tonë të përbashkët. Një ndjenjë qetësie dhe një buzëqeshje e shëndetshme mund të lehtësojë tensionin në një dhomë plot ankth dhe pasiguri, veçanërisht në një situatë ku nevojitet vendimmarrja. Udhëheqësit që e kuptojnë këtë gjest të thjeshtë i bëjnë anëtarët e ekipit të tyre të bëjnë përpjekje shtesë përtej detyrës.

Ka tre arsye pse figurat e autoritetit duhet të shfaqin dhe inkurajojnë buzëqeshjen në mjedisin e punës: buzëqeshjet ofrojnë lidhje me përvoja të këndshme, përmirësojnë marrëdhëniet ndërpersonale dhe rrisin performancën dhe produktivitetin.

  • Siguron lidhje me përvojat e këndshme. Një buzëqeshje nënkupton kënaqësinë e brendshme dhe vërtetimin. Ekziston një thënie popullore: “E qeshura është ilaçi më i mirë“. Ndërsa buzëqeshja mund të çojë në të qeshura, ajo gjithashtu relakson trupin dhe ju bën më të pranishëm në të tashmen.

Si një figurë autoriteti, të qenit në të tashmen dhe jo të përmbajtur rivlerëson ndjenjën e kujdesit për anëtarët e ekipit tuaj. Buzëqeshja është një sjellje që bëhet më e fortë me praktikë të vazhdueshme. Nuk është kurrë e këndshme të punosh për një person që është gjithmonë i përmbajtur dhe pa kontakt.

Së pari, një buzëqeshje është e dobishme për personin që e ushtron atë dhe ka një efekt infektiv te të tjerët. Ushtrimi i buzëqeshjes çdo ditë ka një ndikim të shëndetshëm dhe afatgjatë në sistemin tuaj imunitar dhe rrit marrëdhëniet e shëndetshme njerëzore.

  • Përmirëson marrëdhëniet ndërpersonale. Nëse do t’ju kërkohet të përmendni një nga kolegët ose menaxherët tuaj që admironi më shumë, ka shumë të ngjarë që një nga tiparet e një personi të tillë të ishte buzëqeshja e këndshme dhe profesionalizmi i tyre. Truri ynë kujton emocionet e këndshme dhe mënyrën se si njerëzit na bëjnë të ndihemi. Asgjë nuk e përmirëson një marrëdhënie më shumë sesa mirësjellja dhe një buzëqeshje e shëndetshme. Dhe kur një lidhje përmirësohet, njerëzit bëjnë përpjekje për të përmirësuar marrëdhëniet e tjera. Buzëqeshja rrit shanset për t’u lidhur me të tjerët dhe lidhet me performancën dhe produktivitetin.
  • Rrit performancën dhe produktivitetin në punë. Buzëqeshja shoqërohet me emocione pozitive, dhe emocionet pozitive lidhen me lumturinë. Kur një anëtar i ekipit është me humor të mirë, ata priren të prodhojnë më shumë. Një figurë autoriteti që dëshiron një fuqi punëtore më produktive duhet të promovojë një mjedis të shëndetshëm pune në vend të një mjedisi toksik dhe stresues.
Multiethnic business people talking and smiling during meeting in office. Mature middle eastern man explaining proposal. Happy businessman showing project and marketing strategy on laptop to colleague

Një ekzekutiv i tensionuar prodhon një ekip bashkëpunëtorësh që punojnë nën presion. Një mjedis i tensionuar mund të ndjehet nga ata që janë në të. Është inkurajuese që anëtarët e ekipit dhe menaxherët të jenë të vetëdijshëm për temperaturën emocionale në vendin e tyre të punës, sepse kjo do të reflektohet në rezultatet e anëtarëve të ekipit.

Ndërkohë që ne e pranojmë praninë e pasigurive të jetës, ne gjithashtu duhet të njohim nevojën për të gjetur gjeste kuptimplote, si të qeshjes, për të krijuar një jetë të ekuilibruar mes sfidave tona. Buzëqeshja është një mekanizëm që i lejon individët të ndajnë humanitetin e tyre, qoftë në marrëdhënie, mjedise sociale ose në vendin e punës.

Njohja jonë kolektive se shfaqja e dashamirësisë me njëri-tjetrin mund të përmirësojë shëndetin e marrëdhënieve të shoqërisë sonë është një tregues se ne po ecim në drejtimin e duhur.

Burimi: Psychology Today