CDC rekomandon vaksinat Pfizer dhe Moderna në vend të Johnson & Johnson

Qendrat amerikane për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve rekomanduan të enjten që amerikanët të zgjedhin të marrin një nga dy vaksinat e tjera të autorizuara Covid-19 në vend të vaksinës Johnson & Johnson, për shkak të rasteve të rralla por ndonjëherë fatale të mpiksjes së gjakut.

Lëvizja vjen pasi një panel këshilltarësh të jashtëm votuan për të rekomanduar drejtimin e amerikanëve drejt vaksinave mRNA për mbrojtje kundër Covid-19 – që do të thotë dozat nga Pfizer/BioNTech ose Moderna në SHBA.

Komiteti këshillues i CDC-së për imunizimin votoi unanimisht për të bërë rekomandimin.

Rastet e trombozës me sindromën e trombocitopenisë (TTS), e cila përfshin mpiksjen e gjakut të shoqëruar nga një nivel i ulët i trombociteve, janë raportuar më parë tek marrësit e vaksinës J&J. Normat më të larta të raportimit janë te gratë nën 50 vjeç.

CDC tha se shkalla e incidenteve të tilla është më e lartë se sa ishte vlerësuar më parë, si te femrat ashtu edhe te meshkujt, me të paktën nëntë të vdekur pas incidenteve të tilla të koagulimit të gjakut në SHBA, ka vënë në dukje CDC.

Anëtarët e panelit thanë gjithashtu se vaksina e J&J është më pak efektive në parandalimin e koronavirusit sesa dy vaksinat e tjera të autorizuara për përdorim në SHBA nga Administrata e Ushqimit dhe Barnave (FDA).

Amerikanët filluan të vaksinohen zyrtarisht kundër Covid-19 një vit më parë. Numri i vdekjeve në SHBA nga pandemia këtë javë kaloi pragun e 800,000.

Në një prezantim para komitetit, një shkencëtar kryesor i vaksinës J&J tha se vaksina gjeneron një përgjigje imune të fortë dhe afatgjatë me vetëm një injeksion të vetëm.

Në mjedisin ku shumë njerëz nuk kthehen për një dozë të dytë ose një përforcues, qëndrueshmëria e vaksinës së vetme Johnson & Johnson si regjim parësor mund të bëjë një ndryshim vendimtar në shpëtimin e jetëve në SHBA dhe në mbarë globin,” tha Penny Heaton në prezantim.

Vaksina e J&J përdor një teknologji të bazuar në një version të modifikuar të një adenovirusi për të nxitur imunitetin tek marrësit, ndërsa dy vaksinat e tjera të autorizuara përdorin teknologjinë e ARN-së.

Vaksina me një dozë e J&J mori autorizimin për përdorim urgjent në mars. Në prill, rregullatorët amerikanë ndaluan administrimin e vaksinës për 10 ditë në mënyrë që të hetojnë mpiksjen e gjakut përpara se të rifillonte përdorimi i saj.

Një shkencëtar i CDC tha të enjten se shkalla e vdekjeve nga TTS nuk u ul pas pauzës në prill.

Shumë më pak amerikanë kanë marrë vaksinën J&J sesa dy vaksinat e tjera.

Nga më shumë se 200 milionë të vaksinuar plotësisht në SHBA, rreth 16 milionë kanë marrë vaksinën e J&J.

J&J tha në një deklaratë se siguria dhe mirëqenia e atyre që përdorin vaksinën e tyre është prioriteti kryesor i saj dhe se mezi pret të punojë me CDC në hapat e ardhshëm.

Burimi: The Guardian