CEO i Pfizer: Dy doza të vaksinës Covid nuk janë të mjaftueshme për omicron

Shefi ekzekutiv i Pfizer, Albert Bourla, të hënën tha se dy doza të vaksinës së kompanisë mund të mos ofrojnë mbrojtje të fortë kundër infeksionit nga varianti omicron Covid, dhe dozat origjinale kanë humbur gjithashtu një pjesë të efikasitetit të tyre në parandalimin e shtrimit në spital.

Bourla, në një intervistë në konferencën e kujdesit shëndetësor të J.P. Morgan, theksoi rëndësinë e një doze të tretë për të rritur mbrojtjen e njerëzve kundër omicron.

Dy dozat, ato nuk janë të mjaftueshme për omicron,” tha Bourla. “Doza e tretë e vaksinës aktuale ofron mbrojtje mjaft të mirë kundër vdekjeve dhe mbrojtje të mirë kundër shtrimeve në spital”.

Bourla tha se omicron është një objektiv më i vështirë se variantet e mëparshme. Omicron, i cili ka dhjetëra mutacione, mund të shmangë një pjesë të mbrojtjes së ofruar nga dy dozat origjinale të Pfizer.

Të dhënat e botës reale nga Mbretëria e Bashkuar kanë zbuluar se dy doza vaksinash janë 52% efektive në parandalimin e shtrimit në spital 25 javë pas marrjes së vaksinës së dytë, sipas të dhënave nga Agjencia e Sigurisë Shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar.

Dy doza të vaksinave të Pfizer ose Moderna janë vetëm rreth 10% efektive në parandalimin e infeksionit nga omicron 20 javë pas dozës së dytë, sipas të dhënave në MB.

Një dozë përforcuese, nga ana tjetër, është deri në 75% efektive në parandalimin e infeksionit simptomatik dhe 88% efektive në parandalimin e shtrimit në spital, sipas të dhënave.

Sidoqoftë, Bourla tha se është e paqartë se për sa kohë një dozë përforcuese do të sigurojë mbrojtje kundër Covid. Agjencia e Sigurisë Shëndetësore në Mbretërinë e Bashkuar zbuloi gjithashtu se përforcuesit janë vetëm 40% deri në 50% efektiv kundër infeksionit 10 javë pas marrjes së vaksinës.

Pikëpyetja është se sa zgjat ajo mbrojtje me dozën e tretë,” tha Bourla.

Qendrat e SHBA për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve po rekomandojnë tani që disa njerëz me sistem imunitar të komprometuar të marrin katër injeksione, tre doza primare dhe një përforcues. Izraeli ka nxjerrë dozat e katërta të Pfizer për njerëzit mbi moshën 60 vjeç. Izraeli zbuloi se dozat e katërta rritin antitrupat mbrojtës pesëfish.

Bourla tha për CNBC më herët të hënën se Pfizer do të ketë një vaksinë që synon në mënyrë specifike omicron gati në mars, megjithëse ai tha se nuk është e qartë nëse do të jetë e nevojshme apo jo.

Bourla i tha gjithashtu CNBC-së se duhen bërë më shumë teste për të përcaktuar nëse dozat e katërta janë të nevojshme apo jo.

Burimi: CNBC