CEO i Pfizer thotë se dozat e katërta të vaksinës Covid mund të nevojiten më shpejt se sa pritej

Shefi ekzekutiv i Pfizer, Albert Bourla, tha të mërkurën se njerëzit mund të kenë nevojë për një vaksinë të katërt Covid-19 më shpejt se sa pritej, pasi hulumtimi paraprak tregon se varianti i ri omicron mund të dëmtojë antitrupat mbrojtës të krijuar nga vaksina që kompania zhvilloi me BioNTech.

Pfizer dhe BioNTech publikuan rezultatet nga një studim fillestar laboratorik të mërkurën në mëngjes, i cili tregoi se një injeksion i tretë është efektiv në luftimin e variantit omicron, ndërsa seria fillestare e vaksinimit me dy doza ra ndjeshëm në aftësinë e saj për të mbrojtur kundër llojit të ri. Sidoqoftë, seria me dy doza ka të ngjarë të ofrojë ende mbrojtje kundër sëmurjes së rëndë nga omicron, thanë kompanitë.

Bourla vuri në dukje se një studim paraprak nga kompania u bazua në një kopje sintetike, të krijuar në laborator të variantit dhe nevojiten më shumë të dhëna nga testet kundër virusit të vërtetë. Këto rezultate të botës reale do të jenë më të sakta dhe priten në dy javët e ardhshme, tha CEO i Pfizer.

Kur të shohim të dhëna të botës reale, do të përcaktojë nëse omikroni mbulohet mirë nga doza e tretë dhe për sa kohë. Dhe pika e dytë, mendoj se do të na duhet një dozë e katërt,” tha Bourla për “Squawk Box” të CNBC.

Bourla parashikoi më parë se do të nevojitej një dozë e katërt 12 muaj pas dozës së tretë. “Me Omicron duhet të presim dhe të shohim sepse kemi shumë pak informacion. Mund të na duhet më shpejt”, tha ai.

CEO i Pfizer tha se ajo që është më e rëndësishmja për momentin është nxjerrja e dozave të treta për dimër. Zyrtarët e shëndetit publik janë të shqetësuar për një rritje të infeksioneve Covid pasi njerëzit mblidhen më shumë në ambiente të mbyllura për t’i shpëtuar të ftohtit.

Një dozë e tretë do të japë një mbrojtje shumë të mirë besoj,” tha Bourla. Ai tha gjithashtu se trajtime të tilla si pilula orale antivirale e Pfizer, Paxlovid, do të ndihmojnë në parandalimin e shtrimeve në spital dhe kontrollin e Covid-it gjatë dimrit.

Pfizer paraqiti kërkesën e saj në Administratën e Ushqimit dhe Barnave muajin e kaluar për autorizimin urgjent të pilulës. Bourla i tha CNBC të mërkurën se Pfizer do të ketë rezultatet e plota nga provat klinike brenda disa ditësh dhe ai pret që pilula të demonstrojë një reduktim prej 89% në shtrimin në spital dhe vdekjen, siç bëri në të dhënat e përkohshme muajin e kaluar.

CEO i Pfizer tha se kompania tashmë ka dërguar pilula në SHBA dhe mund të fillojë të nxjerrë produktin këtë muaj nëse FDA e miraton atë për përdorim urgjent.

Burimi: CNBC