Neuralink do të fillojë implantimin e mikroçipave në trurin e njeriut në vitin 2022

Në një intervistë të Wall Street Journal, miliarderi Elon Musk njoftoi se Neuralink, kompania e tij e teknologjisë së ndërfaqes së trurit e themeluar në vitin 2016, shpreson të fillojë të implantojë mikroçipe te qeniet njerëzore që në fillim të vitit të ardhshëm.

Ky çip përdoret për të lidhur neuronet në tru me çdo lloj pajisjeje kompjuterike, në mënyrë që të regjistrojë dhe stimulojë aktivitetin cerebral. I destinuar për katërplegjikët dhe ata që vuajnë nga lëndimet e trurit ose të shtyllës kurrizore, çipi do t’i lejonte njerëzit të komunikonin mendimet e tyre nëpërmjet kompjuterëve dhe pajisjeve mobile.

“Ndërsa përdoruesit mendojnë të lëvizin krahët ose duart, ne do t’i deshifrojmë ato synime, të cilat do të dërgohen me Bluetooth në kompjuterin e përdoruesit”, thuhet në website. “Përdoruesit fillimisht do të mësojnë të kontrollojnë nëpërmjet mouse-t virtual. Më vonë, ndërsa përdoruesit praktikojnë më shumë dhe algoritmet tona të dekodimit adaptues vazhdojnë të përmirësohen, ne presim që përdoruesit të jenë në gjendje të kontrollojnë pajisje të shumta, duke përfshirë një tastierë ose një kontrollues lojërash.

Gjatë një interviste të transmetuar drejtpërdrejt në Samitin e Këshillit të CEO-ve të Wall Street Journal, Musk tha se çipi funksionon mirë te majmunët. Kompania po bën testime të gjera për të konfirmuar se është “shumë i sigurt dhe i besueshëm” dhe se pajisja mund të hiqet në mënyrë të sigurt.

Në gusht të vitit të kaluar, Neuralink shfaqi një pajisje paraprake të madhësisë së monedhës që u përshkrua si prototipi i fundit. “Është si një Fitbit në kafkën tuaj me tela të vegjël,” tha Musk për çipin gjatë një demonstrimi në një derr në 2020.

Ndërsa ai ka sugjeruar më parë një kornizë kohore për implantimin e çipave të saj te njerëzit nga Neuralink, Musk shpesh ka premtuar shumë dhe nuk i ka mbajtur ato. Në vitin 2019, ai tha se Neuralink po parashikonte të fillonte testimin njerëzor deri në vitin 2020, dhe përsëri në 2021.

“Shpresojmë ta kemi këtë te njerëzit tanë të parë – të cilët do të jenë njerëz që kanë lëndime të rënda të shtyllës kurrizore si tetraplegjikë, tetraplegjikë – vitin e ardhshëm, në pritje të miratimit nga FDA”, tha ai për WSJ.

Burimi: National Post