Çfarë është Web3 dhe pse Jack Dorsey është kundra saj?

Web3 është fjala më e fundit e Silicon Valley, e cila po quhet si faza tjetër e internetit. Ajo ka nxitur entuziastët e teknologjisë dhe kriptomonedhave, por ndër të tjerët, Jack Dorsey në veçanti, argumenton se tashmë është në duart e kapitalistëve sipërmarrës.

Por çfarë është Web3 dhe a mund të funksionojë ky vizion i ardhshëm i një interneti të decentralizuar dhe egalitar?

Çfarë është Web3?

E thënë thjesht, Web3 është një term ombrellë për një ekosistem në internet që largon ndërmjetësit e mëdhenj në internet. Platformat në Web3 nuk janë në pronësi të central gatekeepers dhe ju nuk do të lundroni në internet përmes motorëve të kërkimit si Google.

Ai përdor blockchain, i njëjti sistem i përdorur nga kriptovalutat dhe tokenat e pandryshueshëm (NFT).

Çfarë është kaq e keqe për Web 1.0 dhe Web 2.0?

Versioni i parë i rrjetit të gjerë botëror u lançua nga Sir Tim Berners-Lee në 1989. Në atë kohë, ata pak njerëz që kishin njohuri për të mund të vendosnin informacionin në internet në një mënyrë të decentralizuar.

Web 2.0 erdhi rreth 10 vjet më vonë dhe filloi me zhvillimin e mjeteve që ishin të lehta për t’u përdorur, duke lejuar këdo të ngarkonte përmbajtje në internet nëpërmjet gjigantëve të teknologjisë si Google, Twitter dhe Facebook (tani Meta).

Por këto mjete falas të ofruara nga kompanitë e teknologjisë, që i lejonin të gjithë të bëheshin botues, po mblidhnin gjithashtu të dhënat tona personale për t’u përdorur për reklama të përshtatura dhe fushata marketingu.

Në teori, Web3 do të jetë një kombinim i dy versioneve të mëparshme të internetit, por do t’ua heqë fuqinë gjigantëve të teknologjisë dhe korporatave dhe do ta kthejë atë në duart e njerëzve.

Dhe në vend që të shkëmbejmë të dhënat tona për të ngarkuar përmbajtje në internet, përdoruesit mund të bëhen pjesëmarrës dhe aksionarë duke fituar tokenë në sistemin blockchain.

Web 2.0 është transmetimi i informacionit, por Web3 është transmetimi i vlerave,” tha Pascal Gauthier, CEO i portofolit të harduerit kripto Ledger, një nga unicorns të Francës.

Si funksionon?

Në botën e Web3, motorët e kërkimit, tregjet dhe rrjetet sociale nuk do të kenë mbizotërues.

Kështu që ju mund të kontrolloni të dhënat tuaja dhe të keni një llogari të vetme të personalizuar ku mund të kaloni nga emailet tuaja në blerjet online dhe mediat sociale, duke krijuar një regjistrim publik të aktivitetit tuaj në sistemin blockchain në proces.

Një blockchain është një bazë të dhënash e sigurt që operohet nga përdoruesit në mënyrë kolektive dhe mund të kërkohet nga kushdo. Njerëzit gjithashtu shpërblehen me tokenë për pjesëmarrjen.

Ai vjen në formën e një libri të përbashkët që përdor kriptografinë për të siguruar informacionin. Ky libër merr formën e një serie regjistrimesh ose “blloqesh” që secili shtohet në bllokun e mëparshëm të zinxhirit.

Çdo bllok përmban një vulë kohore, të dhëna dhe një “hash”. Ky është një identifikues unik për të gjithë përmbajtjen e bllokut, si një gjurmë gishti digjital.

A nuk kemi tashmë Web3?

Ideja e një interneti të decentralizuar ka qenë në punë për dekadën e fundit me shpërthimin e kriptomonedhave dhe blockchain-it, dhe ndoshta ka disa aplikacione të hershme Web3 që tashmë ekzistojnë. Kompanitë e mëdha të teknologjisë tashmë po bëjnë baste të mëdha për të dhe madje po mbledhin ekipe Web3. Por ne nuk jemi zyrtarisht në botën e Web3.

A mund të jetë Web3 egalitar?

Një internet i decentralizuar dhe egalitar mund të tingëllojë i panatyrshëm, por tashmë duket i dënuar të dështojë.

Njerëzit që aktualisht derdhin dhjetëra miliarda dollarë në shërbimet e Web3 janë kompanitë e teknologjisë, zhvilluesit e programeve kompjuterike, kapitalistët e sipërmarrjes dhe fondet mbrojtëse.

Ndërkohë, shumë rrjete aktuale blockchain nuk janë të shpërndara në mënyrë të barabartë dhe janë në duart e kapitalistëve sipërmarrës dhe adoptuesve të hershëm. Kompania kripto Hashed ka mbledhur 175 milionë euro dhe fondet e sipërmarrjes Kraken Ventures Fund dhe Brinc gjithashtu kanë mbledhur miliona.

Këtë javë, ish-CEO i Twitter, Jack Dorsey sugjeroi që Web3 është nën kontrollin e industrisë së kapitalit sipërmarrës, veçanërisht firmës së Andreessen Horowitz, një mbështetës i hershëm i Facebook dhe një mbrojtës i Web3. U raportua se përfaqësues nga firma vizituan Capitol Hill në nëntor për të provuar të ndikojnë në rregullimin rreth Web3.

Ju nuk zotëroni Web3. QV-të dhe LP-të e tyre bëjnë. Nuk do t’u shpëtojë kurrë stimujve të tyre. Në fund të fundit është një entitet i centralizuar me një etiketë të ndryshme,” tha në Twitter CEO i Block (kompania e pagesave e njohur zyrtarisht si Square).

Të enjten, Dorsey postoi në Twitter si përgjigje se ai ishte bllokuar në Twitter nga Marc Andreessen, bashkëthemelues i Andreessen Horowitz.

Ndërkohë, shefi i Tesla-s, Elon Musk thotë se Web3 është më shumë një “fjalë kryesore marketingu” sesa realitet.

Unë nuk po sugjeroj që web3 është e vërtetë – duket më shumë fjalë kryesore e marketingut sesa realitet tani – thjesht pyes veten se si do të jetë e ardhmja pas 10, 20 apo 30 vjetësh. 2051 tingëllon si futuriste e çmendur,” shkroi ai në Twitter.

Cilat janë sfidat?

Ekspertët kanë shprehur shqetësime se si mund të rregullohet një internet i decentralizuar, gjë që do ta bënte edhe më të vështirë parandalimin e krimit kibernetik, gjuhën e urrejtjes dhe dezinformimin.

Web3 gjithashtu mund të jetë i vështirë për t’u përdorur, por Gauthier thotë se sfida nuk është nëse njerëzit mund ta përdorin atë lehtësisht, por nëse dinë të menaxhojnë të dhënat e tyre në mënyrë të sigurt.

“Çdokush në planet mund të ketë akses në Bitcoin ose Ethereum sot, për sa kohë që ju keni një lidhje interneti. Pra, ka miliarda qenie njerëzore që mund të hyjnë në sistemet Web3, ndërsa të njëjtat qenie njerëzore nuk mund të hyjnë domosdoshmërisht në sistemin bankar,” tha ai.

“Për të kuptuar se si funksionon Web3, ka disa gabime për të cilat duhet të jeni të vetëdijshëm dhe duhet t’i kushtoni vëmendje sigurisë suaj.

“Më parë, në botën financiare, siguria jepej nga banka juaj. Krejt papritur, tani, ju duhet ta siguroni vetë pasi zotëroni privilegjet dhe mund t’i menaxhoni paratë tuaja në internet. Pra, kjo do të thotë se ekziston një pjesë e tërë edukimi dhe kuptimi i çështjeve të sigurisë që janë të rëndësishme.”

Ndërtimi i teknologjisë për ta bërë Web3 plotësisht të decentralizuar, gjë që nuk është bërë kurrë më parë, është gjithashtu një nga sfidat.

Krijimi i mjeteve të decentralizuara nuk është i lehtë. Sistemet e centralizuara janë më të lehta për t’u ndërtuar, por më pak transparente,” tha Úrsula O’Kuinghttons, drejtoreshë e marrëdhënieve me publikun e kompanisë së infrastrukturës blockchain Parity Technologies, e cila gjithashtu punon me Fondacionin Web3.

“Disa blockchain hibridë janë një kombinim i sistemeve të centralizuara dhe të decentralizuara, por krijimi i mjeteve 100 për qind të decentralizuara është pjesa më e vështirë dhe më e gjatë. Por kjo është ajo për të cilën Web3 është me të vërtetë,” tha ajo për Euronews Next.

Burimi: Euronews