Startup-et më të mëdha në botë: “Unicorns” më të mirë të 2021

Shumë sipërmarrës fillojnë biznese në mbarë botën, por vetëm kompanitë e reja më të suksesshme bëhen “unicorns” – startup-et më të mëdha me një vlerë mbi 1 miliard dollarë.

Disa unicorns janë kompani pak të njohura që bëjnë hapa të qetë, por me ndikim në inxhinierinë softuerike, kujdesin shëndetësor, automobilistikë dhe fusha të tjera. Të tjerët tashmë janë bërë liderë të njohur të industrisë, si prodhuesi i raketave dhe anijeve kozmike SpaceX dhe zhvilluesi dhe botuesi i lojërave Epic Games.

Në total, ka më shumë se 800 startups unicorn në mbarë botën. Thënë kështu, ky vizualizim posaçërisht prek dekacorn-at e botës (unicorns me vlerësime mbi 10 miliardë dollarë) që nga dhjetori 2021 sipas CB Insights.

Startup-et private me vlerë mbi 10 miliardë dollarë

Unicorns më të shquar në botë shohin vazhdimisht ndryshimin e vlerës së tyre ndërsa hyjnë në raunde të ndryshme financimi ose maturimi.

Në dhjetor 2021, kishte 35 startupe me një vlerësim mbi 10 miliardë dollarë, të shpërndara në vende dhe industri të ndryshme.

Top 10 decacorns

Shumë nga startup-et më të vlefshme janë tashmë gjigantë në fushat e tyre. Për shembull, kompania e mediave sociale Bytedance është zhvilluesi i platformës së rrjetit Douyin dhe versionit të saj ndërkombëtar, TikTok, dhe ka grumbulluar një vlerë prej 140 miliardë dollarësh.

Kompania e shërbimeve financiare dhe softuerëve të pagesave Stripe u hodh nga një vlerësim prej 36 miliardë dollarësh në 95 miliardë dollarë gjatë rrjedhës së pandemisë COVID-19.

Edhe emrat më pak të shquar universalisht si fintech Klarna suedeze (45.6 miliardë dollarë) dhe platforma australiane e dizajnit grafik Canva (40.0 miliardë dollarë) janë të njohur në fushat e tyre përkatëse.

Por vlerësimet private nuk zgjasin përgjithmonë. Shumë përfundimisht bëhen publike, si prodhuesi i automjeteve elektrike dhe konkurrenti i Tesla-s, Rivian, i cili kishte një vlerësim prej 27.6 miliardë dollarësh përpara se të listohej në NASDAQ.

Startup-et më të mëdha sipas industrive dhe vendeve

Zbërthimi i startup-eve më të mëdhenj në botë sipas industrisë nxjerr në pah se teknologjia është ende mbret në shumicën e qarqeve investuese.

Më shumë se 77% e unicorns me vlerë mbi 10 miliardë dollarë kategorizohen drejtpërdrejt në fusha të lidhura me teknologjinë, kryesisht në softuerët financiarë dhe tregtarë.

Startup-et me vlerë mbi 10 miliardë dollarë sipas industrisë

Dhe shumë nga unicorns e kategorizuar në fusha joteknologjike janë ende kompani teknologjike në thelbin e tyre. Në fakt, kompania e logjistikës dhe shpërndarjes së paketave të Indonezisë J&T Express është një nga të paktët unicorns që nuk është drejtpërdrejt në teknologji, megjithëse ende përdor klasifikimin e automatizuar në magazinat e saj.

Ishte një nga të paktat startup-e që vinte nga diku tjetër përveç SHBA-së apo Kinës, të cilat së bashku përbënin mbi 70% të 35 startup-eve më të mëdha. Mbretëria e Bashkuar (3) ishte selia e radhës e listuar më shpesh, ndërsa Australia, Brazili, Gjermania, India dhe Suedia kishin secili nga një nga këta unicorns në listë.

Me vlera vazhdimisht të luhatshme dhe përparime teknologjike gjithmonë pranë, unicorn-i i ardhshëm prej 10 miliardë dollarësh mund të vijë pothuajse nga kudo.

Burimi: Visual Capitalist