Çfarë po i mban Bullgarinë dhe Rumaninë jashtë Shengenit?

Që nga krijimi i saj në 1985 në një qytet të vogël luksemburgase, Zona Shengen është bërë një nga rezultatet më emblematike dhe më të prekshme të integrimit evropian: breza të tërë janë mësuar të udhëtojnë përtej kufijve pa pasur nevojë të mbajnë një pasaportë ose kontrolle ndërkufitare.

Ndërsa Shengen u krijua fillimisht paralelisht me Bashkimin Evropian, ai u përfshi përfundimisht në ligjin e bllokut dhe tani vepron si një shtyllë qendrore që mbështet tregun e vetëm.

Zona tani mbulon 26 vende, duke përfshirë 22 vende të BE-së dhe pothuajse 420 milionë qytetarë.

Por një pjesë e vogël e vendeve të BE-së duhet të gëzojnë ende përfitimet e udhëtimit pa pasaportë.

Ky është rasti i Bullgarisë dhe Rumanisë, dy vende që u bashkuan me BE në 2007 dhe kanë pritur me durim në pragun e Shengenit.

Dy ofertat nuk do të ishin kurrë të lehta, por, pas më shumë se një dekade në radhë, procesi është bërë një burim zhgënjimi për Sofjen dhe Bukureshtin.

Anëtarësimi në Shengen kërkon ndër të tjera zbatimin e rregullave të përbashkëta, menaxhimin e duhur të kufijve të jashtëm, shkëmbimin e informacionit të sigurisë dhe bashkëpunim efikas policor.

Qeveritë këmbëngulin se kanë plotësuar kriteret e nevojshme vite më parë. Verën e kaluar, ata madje iu bashkuan sistemit të përbashkët të vizave të Shengenit si pjesëmarrës vetëm për lexim, pavarësisht kontrolleve në kufijtë e tyre.

Komisioni Evropian dhe Parlamenti Evropian janë pa mëdyshje në anën e tyre: ekzekutivi ka konfirmuar vazhdimisht se kandidatët kanë përmbushur të gjitha kushtet teknike, ndërsa eurodeputetët e kanë kritikuar përjashtimin e tyre si diskriminues.

Bullgaria dhe Rumania janë aq të bindura për gatishmërinë e tyre saqë ftuan një mision faktmbledhës ekspertësh për të vizituar vendet e tyre dhe për të kryer një vlerësim shtesë.

Por një pengesë mbetet: politika.

Drita jeshile e fundit duhet të vijë nga Këshilli i Bashkimit Evropian, i cili mbledh ministra nga 27 vendet e BE-së. Miratimi i një anëtari të ri të Shengenit duhet të vuloset me unanimitet, që do të thotë se një “jo” e vetme mund të ngrijë efektivisht të gjithë procesin.

Në vitin 2011, oferta e dyfishtë thuhet se u kundërshtua nga Franca, Gjermania, Finlanda, Suedia, Holanda dhe Belgjika për shqetësimet që lidhen me korrupsionin, krimin e organizuar dhe reformat në drejtësi.

Në vitet në vijim, pyetja u shty disa herë në front, për t’u shtyrë. Kriza e migracionit e vitit 2015, e cila u bë testi i lakmusit i Shengenit, i zbeu më tej shpresat për pranim. Por batica filloi të kthehej pas krizës COVID-19.

Mbyllja e boshllëqeve që mbeten

Në fillim të këtij viti, presidenti francez Emmanuel Macron hapi derën për pranimin e Bullgarisë dhe Rumanisë, ndërsa zbuloi planet për të reformuar zonën pa pasaporta, duke përfshirë krijimin e një Këshilli ministror Shengen për të përshpejtuar veprimet kolektive në kohë krize.

“Ne duhet të reformojmë Shengenin”, tha Macron në shkurt. “Nuk mund të ketë liri lëvizjeje nëse nuk kontrollojmë kufijtë tanë të jashtëm.”

Muaj më vonë, në gusht, kancelari gjerman Olaf Scholz shprehu mbështetjen e tij dhe u zotua publikisht të punojë për të parë Rumaninë dhe Bullgarinë “të bëhen anëtarë të plotë”.

Shengeni është një nga arritjet më të mëdha të Bashkimit Evropian dhe ne duhet ta mbrojmë dhe ta zhvillojmë atë. Kjo do të thotë, rastësisht, mbyllja e boshllëqeve që mbeten,” i tha Scholz një auditori në Pragë.

Ashtu si me çdo temë tjetër në politikëbërjen e BE-së, miratimi nga Parisi dhe Berlini ishte thelbësor për të çuar gjërat përpara dhe për të ndikuar në vendet e tjera ngurruese për të mbajtur një qëndrim.

Finlanda, Suedia dhe Danimarka kanë zbutur po aq pozicionet e tyre, thanë zyrtarët për Euronews, megjithëse Suedia ka një qeveri të re të krahut të djathtë dhe Danimarka do të mbajë zgjedhje muajin e ardhshëm.

Në tetor, Parlamenti Evropian miratoi një rezolutë të re – e pesta e këtij lloji që nga viti 2011 – duke grumbulluar presion mbi politikanët për të miratuar pranimin e menjëhershëm të Bullgarisë dhe Rumanisë.

Parlamenti “është i tronditur që në 11 vjet që nga ajo kohë, Këshilli nuk ka arritur të marrë një vendim,” shkruan ligjvënësit në tekstin e tyre, i cili nuk ishte ligjërisht i detyrueshëm.

Por vetëm pak ditë më vonë, Parlamenti holandez miratoi rezolutën e tij, duke i kërkuar qeverisë së kryeministrit Mark Rutte të vërë veton ndaj dy aplikimeve deri në kryerjen e hetimeve të mëtejshme.

Ligjvënësit holandezë argumentuan se mbizotërimi i korrupsionit dhe krimit të organizuar në Bullgari dhe Rumani përbën “një rrezik për sigurinë e Holandës dhe të gjithë Zonës Shengen”.

Kryeministri holandez Mark Rutte (djathtas) u takua me presidentin rumun Klaus Iohannis (majtas) në mes të tetorit. DANIEL MIHAILESCU/AFP ose licencuesit

Kjo opozitë e palëkundur dukej se binte në kundërshtim me fjalët e vetë Rutte, i cili, disa javë përpara votimit parlamentar, kishte thënë se Holanda nuk ishte “në parim” kundër pranimit të të dy vendeve.

“Ne themi se të gjitha vendet që plotësojnë kushtet duhet të bashkohen me Zonën Shengen,” tha Rutte, gjatë një vizite të fundit në Bukuresht.

Një zëdhënës nga Ministria e Punëve të Jashtme holandeze tha se qeveria kishte nevojë për informacione të përditësuara mbi “të gjitha fushat që lidhen me vendimet politike” rreth pranimit në Shengen, duke përfshirë raportet e reja nga Komisioni Evropian në lidhje me të ashtuquajturin Mekanizëm të Bashkëpunimit dhe Verifikimit. CVM).

“Ne do të duhet të peshojmë të gjithë informacionin, gjithashtu në një nivel politik, duke përfshirë dialogun me parlamentin [kombëtar],” tha zëdhënësi holandez për Euronews.

“Kjo kërkon kohë. Në kohën e duhur do të shohim se cilët hapa janë të nevojshëm.”

Nisur në 2007, CVM vlerëson përparimin e bërë nga Bullgaria dhe Rumania kur bëhet fjalë për reformat gjyqësore, kundër korrupsionit dhe, në rastin e Bullgarisë, luftën kundër korrupsionit dhe pastrimit të parave.

Të dy vendet janë vendet anëtare të BE-së me renditjen më të ulët në Indeksin e Perceptimit të Korrupsionit të publikuar çdo vit nga Transparency International, megjithëse rezultatet e tyre nuk janë shumë larg nga ato të Hungarisë dhe Greqisë, dy anëtarë të Shengenit për një kohë të gjatë.

Pavarësisht lidhjes së tyre të dukshme, Komisioni Evropian “kurrë nuk ka bërë një lidhje” midis CVM dhe aplikacioneve të Shengenit, tha një zëdhënës për Euronews.

Vendimi vjen tek politikanët.

Misioni vullnetar faktmbledhës i propozuar nga Sofja dhe Bukureshti u zhvillua në gjysmën e parë të tetorit dhe raporti përfundimtar i tij aktualisht po shqyrtohet nga shtetet anëtare.

Gjetjet janë “shumë pozitive” dhe dëshmojnë se të dyja vendet janë “më se të gatshme për t’u bashkuar”, sipas Komisionit.

Presidenca çeke, e cila aktualisht mban presidencën e rradhës të Këshillit të BE-së dhe ka për detyrë të drejtojë debatet, e ka bërë zgjerimin e Shengenit një nga prioritetet e saj kryesore.

Por ora po shënon: shansi tjetër – dhe me gjasë i fundit – që Praga do të duhet të vendosë në votim çështjen e ngecur prej kohësh do të jetë më 9 dhjetor, kur ministrat e drejtësisë dhe të punëve të brendshme janë planifikuar të takohen.

Vetëm një miratim unanim mund të heqë kontrollet në të gjithë kufijtë e brendshëm.

Mos bëni gabim: votimi në [Këshillin e BE] ka një komponent të fortë politik,” tha presidenti rumun Klaus Iohannis pas takimit me Mark Rutte.

“Kjo nuk është keq, kështu funksionon Unioni.”

Burimi: Euronews