Sanksionet e ashpra që po vendosen ndaj Rusisë dhe reagimi i saj

Vendet perëndimore po vendosin sanksione gjithnjë e më të ashpra ndaj Rusisë pas pushtimit të saj në Ukrainë.

Masat janë krijuar për të gjymtuar ekonominë e Rusisë dhe për të ndëshkuar qeverinë e saj për ndërmarrjen e veprimeve ushtarake.

Çfarë është një sanksion?

Një sanksion është një dënim i vendosur nga një vend ndaj një tjetri, shpesh me qëllim që të ndalojë veprimin në mënyrë agresive ose shkekjen e ligjit ndërkombëtar.

Sanksionet janë krijuar shpesh për të dëmtuar ekonominë e një vendi ose financat e qytetarëve individualë, siç janë politikanët kryesorë. Ato mund të përfshijnë ndalime udhëtimi dhe embargo armësh.

Ato janë ndër masat më të ashpra që kombet mund të përdorin, pa shkuar në luftë.

Çfarë sanksionesh po vendosin vendet perëndimore?

Swift

Bashkimi Evropian, SHBA, Britania e Madhe dhe aleatët kanë rënë dakord të heqin bankat e zgjedhura ruse nga sistemi i pagesave ndërbankare Swift, i cili mundëson transferimin e qetë të parave përtej kufijve.

Aksioni synon të shkëputë Rusinë nga sistemi financiar ndërkombëtar dhe të “dëmtojë aftësinë e tyre për të vepruar globalisht”.

Një ndalim nga Swift do të vonojë pagesat që merr Rusia për eksportet e naftës dhe gazit.

Megjithatë, Rusia mund të paguhet përmes sistemeve të tjera – për shembull, Sistemi i Pagesave Ndërbankare Ndërkufitare të Kinës.

Ndalimi do të prekë gjithashtu kompanitë të cilat i detyrohen para Rusisë – dhe do të shkaktojë ndërprerje në furnizimin me energji të disa vendeve.

Banka Qendrore e Rusisë

Udhëheqësit perëndimorë kanë rënë dakord të ngrijnë asetet e bankës qendrore të Rusisë, për të kufizuar aftësinë e saj për të hyrë në rezervat e saj ndërkombëtare në dollarë prej 630 miliardë dollarësh.

Në koordinim me SHBA-në dhe BE-në, qeveria e Mbretërisë së Bashkuar i ka ndaluar gjithashtu njerëzit dhe bizneset britanike të kryejnë transaksione me bankën qendrore ruse, ministrinë e saj të financave dhe fondin e saj të pasurisë.

Synimi i një banke qendrore të një vendi të G20 është i paprecedentë dhe i projektuar për të “shtyrë të gjithë Rusinë në një recesion sa më të thellë që të jetë e mundur, me kaosin e shtuar të rrjedhave bankare”, thotë redaktori i ekonomisë i BBC, Faisal Islam.

Pasi monedha e saj, rubla, ra me 30% kundrejt dollarit amerikan, Rusia ka më shumë se dyfishuar normën bazë të interesit në një përpjekje për të frenuar rënien.

Masa të tjera financiare

Në krye të veprimeve në sistemin Swift dhe bankën qendrore të Rusisë, të gjitha bankat kryesore ruse po ngrijnë aktivet e tyre dhe po përjashtohen nga sistemi financiar i Mbretërisë së Bashkuar. Kjo i ndalon ata të kenë akses në pagesat e sterlinës dhe kleringut përmes MB.

Mbretëria e Bashkuar ka shpallur gjithashtu ligje për të ndaluar kompanitë e mëdha ruse dhe shtetin të mbledhin financa ose të huazojnë para në tregjet e Mbretërisë së Bashkuar, dhe ka vendosur një kufi për depozitimet që rusët mund të bëjnë në llogaritë bankare të Mbretërisë së Bashkuar.

Masat e BE-së janë njoftuar që synojnë 70% të tregut bankar rus dhe firmave kryesore shtetërore, përfshirë firmat e mbrojtjes.

Eksportet në Rusi

Mbretëria e Bashkuar, BE, SHBA dhe vende të tjera kanë njoftuar kufizime për produktet që mund të dërgohen në Rusi. Këto përfshijnë mallra me përdorim të dyfishtë, të cilat janë artikuj që mund të kenë përdorim civil dhe ushtarak, si artikuj të teknologjisë së lartë, kimikate ose lazer.

BE-ja synon të bëjë të pamundur për Rusinë që të përmirësojë rafineritë e saj të naftës me një ndalim të eksportit të materialeve të caktuara. Ajo gjithashtu ndalon shitjen e avionëve dhe pajisjeve për linjat ajrore ruse në një përpjekje për të dëmtuar ekonominë dhe lidhjen e saj.

Synimi i individëve

Qeveria perëndimore ka vendosur gjithashtu sanksione ndaj disa individëve.

Këto përfshijnë presidentin rus Vladimir Putin dhe ministrin e tij të jashtëm Sergei Lavrov, asetet e të cilëve në SHBA, BE, MB dhe Kanada do të ngrihen dhe, në rastin e SHBA, do të vendoset një ndalim udhëtimi.

BE, Britania e Madhe, SHBA dhe Kanadaja kanë nisur një task forcë transatlantike për të identifikuar dhe ngrirë asetet e individëve dhe kompanive të sanksionuara, duke synuar më shumë “zyrtarë dhe elita pranë qeverisë ruse, si dhe familjet e tyre”.

Mbretëria e Bashkuar po kufizon shitjen e nënshtetësisë përmes “pasaportave të arta”, të cilat lejojnë rusët e pasur të bëhen qytetarë.

Masat e tjera

  • BE ka njoftuar një ndalim të plotë të fluturimeve ruse. Avionët rusë nuk janë në gjendje të ulen, të ngrihen ose të fluturojnë mbi asnjë vend të BE-së, që do të thotë kohë më të gjata udhëtimi, dhe gjithashtu janë ndaluar nga hapësira ajrore e Mbretërisë së Bashkuar.
  • BE do të ndalojë gjithashtu mediat shtetërore ruse të lajmeve Sputnik dhe Russia Today.
  • Gjermania ka pezulluar lejen për hapjen e gazsjellësit Nord Stream 2 nga Rusia në Gjermani.
  • Mbretëria e Bashkuar, SHBA dhe Australia po vendosin gjithashtu sanksione financiare ndaj Bjellorusisë për rolin e saj në sulmin ndaj Ukrainës.

Me cfarë sanksionesh të tjera mund të përballet Rusia?

Vendet perëndimore mund të shikojnë gjithashtu opsionin e bllokimit të eksporteve të naftës dhe gazit rus – të cilat përbëjnë një të pestën e ekonomisë së Rusisë dhe gjysmën e të ardhurave të saj nga eksportet.

Refuzimi për të blerë naftë dhe gaz do të ishte një sanksion shumë i ashpër, por do të ishte gjithashtu i dëmshëm për vendet perëndimore që mbështeten në të.

Rusia furnizon 26% të naftës bruto të BE-së dhe 38% të gazit të saj. Edhe një shkurtim i shkurtër i furnizimit me gaz do të rriste çmimet e energjisë.

Si ka reaguar Rusia ndaj sanksioneve?

Ministria e Jashtme e Rusisë ka kërcënuar me sanksione të veta kundër Perëndimit. Kjo mund të përfshijë reduktimin ose mbylljen e furnizimit me gaz në Evropë.

Linjat ajrore britanike tani janë ndaluar nga hapësira ajrore ruse ose të zbresin në aeroportet ruse, dhe në një veprim hakmarrës, linja ajrore më e madhe ruse, Aeroflot, tha të dielën se do të anulonte të gjitha fluturimet drejt destinacioneve evropiane deri në një njoftim të dytë.

Goditja e sektorit bankar rus ka të ngjarë të dëmtojë firmat që bëjnë biznes në Rusi ose kanë asete në bankat e saj dhe ndalimi i eksportit të mallrave të teknologjisë së lartë do të godasë shumë prodhues perëndimorë.

Burimi: BBC