Charlie Munger: “Do të doja që kriptovalutat të mos ishin shpikur kurrë”

Investitori miliarder Charlie Munger ende nuk është adhurues i kriptomonedhës.

“Do të doja që ato të mos ishin shpikur kurrë,” tha Munger në konferencën Sohn në Sydney të premten, sipas The Australian Financial Review.

“Unë i admiroj kinezët, mendoj se ata morën vendimin e duhur, që ishte thjesht ndalimi i tyre,” shtoi Munger.

Lexo: Ndalimi i Bitcoin: Këto janë vendet ku kripto është e kufizuar ose e paligjshme

Këtë vit, interesi për asetet digjitale u rrit, me tregun e kriptomonedhave që kaloi shkurtimisht një vlerë tregu prej 3 trilion dollarësh në nëntor dhe monedhat kryesore, si bitcoin, arritën nivele rekord.

Ky nuk është një qëndrim i ri për nënkryetarin 97-vjeçar të Berkshire Hathaway. Në maj, gjatë një sesioni pyetjesh dhe përgjigjesh në mbledhjen vjetore të aksionerëve të Berkshire, Munger tha se mospëlqimi i tij për bitcoin u rrit në mes të pandemisë Covid-19.

“Sigurisht që e urrej suksesin e bitcoin,” tha ai. “Unë nuk e mirëpres një monedhë që është kaq e dobishme për rrëmbyesit dhe zhvatësit e kështu me radhë, dhe as nuk më pëlqen thjesht të shpërndaj miliarda dollarët tuaj shtesë për dikë që sapo shpiku një produkt të ri financiar nga hiçi.”

“Unë mendoj se duhet të them me modesti se i gjithë zhvillimi i mallkuar është i neveritshëm dhe në kundërshtim me interesat e qytetërimit,” shtoi Munger.

Sigurisht, mbështetësit e bitcoin nuk do të ishin dakord me Munger. Ata besojnë se bitcoin është një depo me vlerë që mund të përdoret për të mbrojtur kundër inflacionit. Ata do të argumentonin se bitcoin është një sistem financiar i shëndoshë “peer-to-peer”.

Por Munger e ka kritikuar vazhdimisht bitcoin për paqëndrueshmërinë e tij ekstreme.

“Është me të vërtetë një zëvendësues artificial i arit. Dhe duke qenë se nuk blej kurrë asnjë ar, nuk blej kurrë asnjë bitcoin,” tha Munger në mbledhjen vjetore të aksionarëve për Daily Journal në shkurt. “Bitcoin më kujton atë që tha Oscar Wilde për gjuetinë e dhelprave. Ai tha se ishte ndjekja e të pangrënshmes nga e pathëna.”

Bitcoin aktualisht tregtohet me rreth 56,085 dollarë, sipas Coin Metrics, me një vlerë tregu mbi 1 trilion dollarë.

Burimi: CNBC