“Clean-up rave”, vullnetarët e rinj po rindërtojnë qytetet ukrainase

Qyteti i vogël ukrainas Yahidne po pastrohet nga mbetjet e pushtimit rus dhe po rindërtohet nga vullnetarë të rinj në kolonën zanore të muzikës house dhe tekno.

Që nga ditët e fundit të shkurtit, Ukraina Lindore ka përjetuar granatime dhe okupim të pandërprerë nga ushtarët rusë. Edhe qytetet më të vogla dhe më pak të populluara të vendit nuk janë përjashtuar nga ky realitet.

E vendosur në veri-lindje, Yahidne është shtëpia e vetëm 300 njerëzve, por ishte në shënjestër nga forcat opozitare në mars. Banorët u bombarduan dhe u mbajtën robër në një bodrum lokal dhe qendra kulturore e fshatit të qytetit – së bashku me shumë ndërtesa të tjera – u shkatërruan nga raketat e Putinit.

Sot, zona nuk është më e pushtuar, por dëshmitë e pushtimit janë të dukshme përmes rrënojave. Në përpjekjet për të rindërtuar qytetin, mbi 200 të rinj vullnetarë nga organizata komunitare Repair Together janë bashkuar për të lopatëzuar rrënojat, për të pastruar mbeturinat dhe për të riparuar ndërtesat.

Por ky nuk është një projekt i zakonshëm i rimëkëmbjes pas luftës. Në frymën e vërtetë të të rinjve, DJ-të vendas dhe dashamirësit e skenës së kërcimit po rindërtohen në kolonën zanore të muzikës tekno dhe house – një ‘furi pastrimi’.

DJ ukrainas Oleksandr Buchinskiy vendosi mjetet e tij mbi kuti municionesh të braktisura dhe filloi të luante një set gjatë ditës për qindra të rinj vullnetarë të pajisur me lopata, karroca dore dhe kapele.

Në mes të përpjekjeve të tyre, grupet mund të shihen duke bërë pushime duke kërcyer së bashku në zona të hapura, të pastruara rishtazi përreth ndërtesave – duke krijuar një ndjenjë uniteti pas një periudhe errësire.

Ukraina dikur kishte një skenë plot jetë nate, por pushtimi i Rusisë bëri që shtetrrethimi të zbatohej në vende si Kievi, kryeqyteti i vendit. Shumë qytete të tjera në mbarë vendin panë një mbyllje totale të vendeve të ngjarjeve të njohura.

Tania Burianova, një vullnetare 26-vjeçare për Repair Together, tha për Associated Press, “Na mungojnë [festat] dhe duam të kthehemi në jetën normale, por jeta jonë normale tani është vullnetarizmi“.

Duke folur për ndjenjën e përbashkët të optimizmit dhe unitetit mes vullnetarëve, Burianova vazhdoi, “Është kohë lufte dhe ne duam të ndihmojmë, dhe po e bëjmë këtë me muzikë“.

Shumica e vullnetarëve nuk janë as vendas të Yahidne. Shumë veta udhëtuan me makinë të paktën dy orë nga Kievi ose nga qyteti perëndimor i Lvivit, dhe disa erdhën nga Chernihiv aty pranë. Vullnetarë të huaj nga Portugalia, Amerika dhe Gjermania janë bashkuar gjithashtu për të ndihmuar.

Rindërtimi i qendrës kulturore të qytetit ishte projekti i tetë i Repair Together deri më tani, dhe ai planifikon të rindërtojë 12 shtëpi të shkatërruara dhe të riparojë të paktën 25 të tjera në zonat e afërta përpara se të fillojë dimri.

Nina, një banore 68-vjeçare e Yahidne tha: “[Repair Together] tashmë i ka riparuar dritaret, dyert dhe hyrjet tona. Nuk mund ta bënim vetë me rrogat apo pensionet tona. Unë jam mirënjohëse që na ndihmuan.’

Burimi: Thred