Çmimet globale të orizit mund të rriten sërish

Çmimet e orizit u rritën në nivelin më të lartë në pothuajse 12 vjet, si pasojë e ndalimit të eksportit të orizit në Indi dhe kushteve të pafavorshme të motit që mund të ndikojnë në prodhim, tha agjencia e ushqimit e Kombeve të Bashkuara. Indeksi i Gjithë Çmimeve të Orizit të Organizatës së Ushqimit dhe Bujqësisë për muajin korrik u rrit me 2.8%.

Shifra është rritur 19.7 % krahasuar me një vit më parë, tregojnë të dhënat nga FAO. Rritja më e mëdha e çmimeve erdhi nga Tajlanda.

Shqetësimet mbi ndikimet e mundshme të El Nino në prodhimin në disa furnizues dhanë mbështetje të mëtejshme për çmimet, siç bënë ndërprerjet e shkaktuara nga shiu dhe ndryshueshmëria e cilësisë në korrjen e vazhdueshme verë-vjeshtë të Vietnamit,” thuhej në raport.

India, eksportuesi kryesor në botë i orizit, ndaloi eksportet e orizit të bardhë jo basmati më 20 korrik, pasi qeveria kërkon të sigurojë që ka furnizime të mjaftueshme brenda vendit me çmime të arsyeshme.

Vendi përbën më shumë se 40 % të tregtisë globale të orizit. Edhe nëse prek një pjesë të dërgesave të përgjithshme të orizit të Indisë, FAO vuri në dukje se kufizimi i eksportit të Indisë ngre shqetësime të konsiderueshme për sigurinë ushqimore për një pjesë të madhe të popullsisë botërore.

Çmimet e orizit po luhaten në nivelet më të larta të decades mund të rriten akoma më shumë .

Ne me shumë mundësi do të shohim një indeks më të lartë të çmimit të orizit FAO për gusht 2023 kundrejt  korrikut 2023“,  tha për CNBC Oscar Tjakra, analist në bankën globale të ushqimit dhe bujqësisë Rabobank.

Ndërkaq, Tajlanda, eksportuesi i dytë më i madh në botë i orizit, tani po inkurajon fermerët e saj që të mbjellin më pak të korrat në një përpjekje për të kursyer ujin si rezultat i reshjeve të pakta.

Përshtatur dhe përkthyer nga CNBC për Probizz.al