Rama për La Stampa: Jemi Amerika për Italinë, turizmi me kosto të ulët s’do të zgjasë

Po, ne jemi pak si Italia e viteve 1950. Tridhjetë vjet më vonë po i heqim stigmën emigrantit dhe kaq. Por Shqipëria përpiqet të mësojë nga gabimet tuaja”. Ndërkohë që kryeministri Edi Rama po pushon, vetëm pak ditë, në shtëpinë e tij të pushimit në Dhërmi, aeroporti i kryeqytetit shqiptar nuk fle kurrë. 200 fluturime zbarkohen mes ditës dhe natës, pa llogaritur transportin tokësor apo detar. Të gjithë janë të çmendur për bregdetin më të udhëtuar të verës 2023. Nga Shkodra, në Adriatik, në Sarandë dhe ishujt e Ksamilit në Jon, çmimet e ulëta të shtëpive të peshkatarëve mbështjellin resortet dhe makinat e mëdha që drejtohen nga shqiptarë shumë të rinj që banojnë në jashtë vendit,” kështu u shpreh Kryeministri i vendit Edi Rama për një artikull të publikuar nga gazeta italiane La Stampa.

Ai tha gjithashtu se kjo verë ka qenë përtej pritshmërive pasi vendi ka pasur një rritje prej +35% më shumë turistë, ku ndër të cilat shifrat e italianëve janë mbresëlënëse dhe janë afër gjysmë milioni.

Pyetjes nëse Shqipëria është përgatitur për një fluks të tillë Rama u përgjigj: “Për tre apo katër vjet më në fund ka pasur një ndryshim imazhi. Deri para disa vitesh vuanim nga paragjykimi i krijuar në vitet ’90, të të qenit gjeneralisht kriminelë, mafioz, emigrantë të varfër që ëndërrojnë “L’America”, siç thoshte Gianni Amelio. Sot vijnë turistët dhe përzihen me dëshirë me njerëzit tanë, era ka ndryshuar. Duhet të kompensojmë kohën e humbur. Por kujdes: nuk duam të bëjmë gabimet e mëdha të Italisë apo vendeve të tjera, të brigjeve apo të qyteteve të pushtuara. Mbërritjet masive, vetëm kostoja e ulët mund të shkatërrojë të ardhmen dhe të lërë pas eko-përbindësha dhe katastrofa mjedisore”.

I pyetur se meqenëse Shqipëria kushton më pak se Italia, Greqia dhe Kroacia, ka natyrë të mrekullueshme dhe është e lehtë për t’u arritur, si planifikoni të ndryshoni trendin, ai u përgjigj se: “Ne kemi barazuar Greqinë dhe sapo kemi kaluar Italinë për numrin e turistëve për frymë. E pabesueshme, por ne kemi punuar shumë për të në këto vite të Rilindjes Shqiptare. Duke parë përpara, ne duam turizëm të balancuar dhe gjithnjë e më të nivelit të lartë. Duhen tre apo katër vjet për të qenë gati për të parakaluar me të mëdhenjtë”.

La Stampa gjithashtu citoi edhe ndërtimin e një nga marinave më të mëdha në Europë në Durrës nga Emiratet e Bashkuara Arabe për të cilën Rama u shpreh: “Është një investim i madh, nga 2.3 në 2.5 miliardë. Por Shqipëria dëshiron të jetë lider edhe nga pikëpamja energjetike. Pak e dinë se ai mundësohet nga 100% burime të rinovueshme. Mjerisht, është pothuajse e gjitha me bazë uji. Ne po diversifikohemi, sepse nëse “Zoti nuk qan”, domethënë nuk bie më shi për shkak të ndryshimeve klimatike, mbështetja në energjinë e ujit bëhet e vështirë dhe importi kushton. Ne kemi huadhënës të mëdhenj të fotovoltaikëve (mes tyre Voltalia franceze dhe Total), dy parqet më të mëdhenj në ndërtim. Le të përqendrohemi te energjia e erës: francezët, turqit dhe austriakët sapo kanë fituar një urdhër. Pastaj, është Shell dhe Eni juaj me operacione të mëdha për gaz dhe naftë në tokë. Ne jemi ende të paeksploruar në atë front”. Dhe sipas tij shpimet kane nisur dhe  “me premtime të bukura”.

Rama u shpreh gjithashtu se “Italia është një aleat shumë i fortë. Nëse do të ishte e zgjuar dhe do të ishte në lartësinë e reputacionit të saj, do të kishte bërë shumë më tepër investime. Mendoj se dinakëria ekonomike e vendit tuaj është më shumë një mit sesa realitet”.

Marrë nga Scan tv