COP26: Bezos premton 2 miliardë dollarë për restaurimin e natyrës

Themeluesi i Amazon, Jeff Bezos, ka thënë se Fondi i tij i Tokës Bezos do të shpenzojë 2 miliardë dollarë për restaurimin e peizazheve dhe transformimin e sistemeve ushqimore.

Ai tha në konferencën e klimës COP26 në Glasgow se kishte kuptuar brishtësinë e natyrës kur udhëtoi në hapësirë.

Sipërmarrësit, përfshirë Bezos, janë kritikuar për shpenzimin e parave për udhëtime në hapësirë në vend që të zgjidhin problemet në Tokë.

Amazon është kritikuar gjithashtu nga punëtorët e saj për praktikat mjedisore.

Duke folur në konferencën COP26, Bezos tha: “Në shumë pjesë të botës, natyra tashmë po kthehet nga një lavaman karboni në një burim karboni“.

Fondi Bezos Earth planifikon të shpenzojë 10 miliardë dollarë për të luftuar ndryshimet klimatike në përgjithësi.

Në Glasgow, themeluesi i shitësit më të madh në internet në botë përshkroi përvojën e udhëtimit me raketën e tij, New Shepard, në korrik si një zbulim i cenueshmërisë së Tokës.

Më thanë se shikimi i Tokës nga hapësira ndryshon thjerrëzën nga e cila shikon botën, por unë nuk isha i përgatitur për atë se sa kjo do të ishte e vërtetë”, tha ai.

“Duke parë Tokën nga atje lart, atmosfera duket kaq e hollë, bota kaq e fundme dhe kaq e brishtë. Tani, në këtë vit kritik, ne duhet të qëndrojmë së bashku për të mbrojtur botën tonë.”

Në shtator, Fondi Bezos Earth premtoi 1 miliard dollarë për ruajtjen e natyrës, popujve dhe kulturave indigjene.

Duke shpallur zotimin e mëtejshëm prej 2 miliardë dollarësh të martën, Bezos tha se dy të tretat e tokës prodhuese të Afrikës ishin të degraduara, por kjo mund të rikthehet.

Restaurimi mund të përmirësojë pjellorinë e tokës, të rrisë rendimentet dhe të përmirësojë sigurinë ushqimore, ta bëjë ujin më të besueshëm, të krijojë vende pune dhe të nxisë rritjen ekonomike, duke sekuestruar gjithashtu karbonin,” tha ai për COP26.

Burimi: BBC