COP26: Udhëheqësit botërorë premtojnë t’i japin fund shpyllëzimit deri në vitin 2030

Më shumë se 100 liderë botërorë kanë premtuar t’i japin fund dhe të ndryshojnë shpyllëzimin deri në vitin 2030, në marrëveshjen e parë të madhe të samitit të klimës COP26.

Brazili – ku shtrirjet e pyjeve tropikale të Amazonës janë prerë – ishte mes nënshkruesve të martën.

Premtimi përfshin pothuajse 19.2 miliardë dollarë fonde publike dhe private.

Ekspertët e mirëpritën masën, por paralajmëruan se një marrëveshje e mëparshme në vitin 2014 kishte “dështuar fare të ngadalësonte shpyllëzimin” dhe duhej të përmbusheshin angazhimet.

Prerja e pemëve kontribuon në ndryshimin e klimës sepse varfëron pyjet që thithin sasi të mëdha të gazit ngrohës CO2.

Kryeministri i Mbretërisë së Bashkuar Boris Johnson, i cili po mban takimin global në Glasgow, tha se “më shumë liderë se kurrë më parë” – gjithsej 110 – kishin bërë angazhimin “historik”.

“Ne duhet të ndalojmë humbjen shkatërruese të pyjeve tona,” tha ai dhe “t’i japim fund rolit të njerëzimit si pushtues i natyrës, dhe në vend të kësaj të bëhemi kujdestari i natyrës”.

Samiti dy-javor në Glasgow shihet si vendimtar nëse ndryshimi i klimës do të vihet nën kontroll.

Vendet që kanë nënshkruar premtimin – duke përfshirë Kanadanë, Brazilin, Rusinë, Kinën, Indonezinë, Republikën Demokratike të Kongos, SHBA-në dhe Britaninë e Madhe – mbulojnë rreth 85% të pyjeve të botës.

Një pjesë e fondeve do të shkojnë në vendet në zhvillim për të rivendosur tokat e dëmtuara, për të trajtuar zjarret dhe për të mbështetur komunitetet indigjene.

Qeveritë e 28 vendeve u angazhuan gjithashtu për të hequr shpyllëzimin nga tregtia globale e ushqimit dhe produkteve të tjera bujqësore si vaji i palmës, soja dhe kakaoja.

Këto industri nxisin humbjen e pyjeve duke prerë pemët për të krijuar hapësirë për kafshët për të kullotur ose për të rritur të korrat.

Më shumë se 30 nga kompanitë më të mëdha financiare në botë – përfshirë Aviva, Schroders dhe Axa – kanë premtuar gjithashtu t’i japin fund investimeve në aktivitetet që lidhen me shpyllëzimin.

Dhe një fond prej 1.1 miliardë paundësh do të krijohet për të mbrojtur pyllin e dytë tropikal më të madh në botë – në pellgun e Kongos.

Burimi: BBC