Dëshiron të pretendosh se jeton në Mars? Ky mund të jetë misioni i duhur për ty

A mund të jetosh në Mars për një vit të tërë? Ose, të paktën mund të pretendosh?

NASA është në kërkim të katër njerëzve për të jetuar në një habitat 1,700 metra katrorë, të krijuar nga një printer 3D, në Qendrën Hapësinore Johnson në Houston, Teksas, për të simuluar një qëndrim njëvjeçar në Mars.

Aplikimet për të marrë pjesë si pjesë e ekuipazhit po pranohen deri më 17 shtator 2021 për misionin njëvjeçar që fillon në fund të vitit 2022.

Sipas faqes së internetit të NASA-s, finalistët do t’i nënshtrohen vlerësimeve mjekësore, testeve psikologjike dhe shqyrtimit psikiatrik për të përcaktuar përshtatshmërinë për misionin fizik dhe mendor që kërkon izolim.

Misionet CHAPEA janë krijuar për të mbledhur të dhëna kritike për shëndetin dhe performancën për të karakterizuar rreziqet që lidhen me shkuarjen në Mars,” tha Shaneequa Vereen, zyrtare e çështjeve publike për Drejtorinë e Shëndetit dhe Performancës Njerëzore në Qendrën Hapësinore NASA Johnson. “Këto misione analoge do të përfshijnë një numër të mirë të sfidave të lidhura me një mision në Mars, të tilla si një sistem ushqimor realist i Marsit për fluturime në hapësirë, komunikim i vonuar me kohë, izolim dhe mbyllje e ekuipazhit dhe kufizime të burimeve.

Por NASA nuk po kërkon askënd që të bashkohet me këtë mision. Kualifikimet janë intensive dhe aplikantët duhet të kenë një diplomë Master në një fushë shkencore, inxhinierike ose matematike ose përvojë pilot.

Për më tepër, vetëm banorët e SHBA midis moshës 30 dhe 55 vjeç pa probleme dietike ose shëndetësore fizike do të kenë të drejtë.

PHOTO: A proposal for the Mars Dune Alpha habitat on Mars.
Një propozim për habitatin Alfa Dune Mars në Mars.

“Të jetosh në Mars do të sjellë një numër të madh sfidash,” shtoi Vereen. “Duke kryer misione analoge ne jemi në gjendje të marrim të dhëna që na mundësojnë të karakterizojmë më mirë rreziqet para se të dërgojmë astronautët deri në Mars.”

Eksperimenti i Marsit Dune Alpha do të kryhet në tre faza, me fillimin e parë vjeshtën e ardhshme. Udhëtimi i eksplorimit do të jetë gjithashtu i plotë me shëtitje në hapësirë dhe ushqim të gatshëm për të ngrënë në hapësirë. Madje do të ketë një zonë për të rritur bimë dhe bimësi të tjera.

PHOTO: Construction of the Mars Dune Alpha 1,700-square-foot Martian habitat, being made by a 3D-printer, inside a building at Johnson Space Center in Houston.
Ndërtimi i habitatit marsian 1,700 metra katrorë Mars Dune Alpha, duke u bërë nga një printer 3D, brenda një ndërtese në Johnson Space Center në Houston.

Burimi: ABC News