Intervista e parë e Joe Biden që nga rënia e Afganistanit në duart e talebanëve: Kaosi ishte i pashmangshëm

Në një intervistë ekskluzive me George Stephanopoulos të ABC News dhe të parën e presidentit nga rënia e Afganistanit në duart e talebanëve, Presidenti Joe Biden qëndroi i vendosur në mbrojtjen e tij të tërheqjes së Shteteve të Bashkuara, por pohoi për herë të parë se ai beson se kaosi ishte i pashmangshëm.

“Pra, ju nuk mendoni se kjo mund të ishte përballuar – kjo dalje mund të ishte trajtuar më mirë në një mënyrë tjetër, pa gabime?” Stephanopoulos pyeti Biden.

“Jo, nuk mendoj se mund të ishte trajtuar në atë mënyrë që ne të kthehemi në prapa dhe të shikojmë – por ideja se në një farë mënyre, ka një mënyrë për të dalë pa pasur kaos, unë nuk e di se si kjo do të ndodhte kjo. Unë nuk e di se si ndodhi”, u përgjigj Biden.

“Pra, për ju, kaosi ishte gjithmonë i vendosur në çmim në çdo vendim që mund të ishte marrë?” Stephanopoulos pyeti.

Po,” u përgjigj Biden, por më pas ndryshoi përgjigjen e tij.

“Tani pikërisht për atë që ndodhi, nuk kam çmim,” tha ai. “Por unë e dija se ata do të kenë një gjë të madhe – Shikoni, një nga gjërat që nuk e dinim është se çfarë do të bënin talebanët në drejtim të përpjekjes për t’i penguar njerëzit të dalin jashtë. Çfarë do të bënin. Çfarë janë ata duke bërë tani? Ata po bashkëpunojnë, i lënë qytetarët amerikanë të dalin jashtë, personeli amerikan të dalë, ambasadat të dalin, etj., por ata janë duke e patur – ne jemi duke patur më shumë vështirësi të kemi ata që na ndihmuan kur ishim atje brenda”.

Vendimi i Biden për t’u tërhequr ka çuar në skena rrëmuje në Afganistan, ku deri në 11,000 amerikanë dhe dhjetëra mijëra afganë të rrezikuar po përpiqen të largohen nga vendi. Skenat e civilëve që mbytin aeroplanët në pistën në aeroportin e Kabulit, të dëshpëruar për arratisje, kanë shkaktuar kritika dypartiake se administrata e Biden trajtoi keq daljen e nxituar.

PHOTO: In this photo released by the U.S. Air Force, the C-17 cargo plane that left Kabul's airport on Aug. 15, 2021, was packed with approximately 640 people.
Në këtë fotografi të lëshuar nga Forcat Ajrore të SHBA, aeroplani i ngarkesave C-17 që u largua nga aeroporti i Kabulit më 15 gusht 2021, ishte i mbushur me afërsisht 640 persona.

Biden rriti mbrojtjen kur Stephanopoulos iu referua skenave të shqetësimit.

“Ne të gjithë i kemi parë fotografitë. Ne kemi parë ata qindra njerëz ‘të paketuar’ në një C-17. Ne kemi parë afganët të rrëzoheshin-“

“Ishte katër ditë më parë, pesë ditë më parë!” Biden ndërhyri.

“Çfarë menduat kur i patë për herë të parë ato fotografi?” Stephanopoulos pyeti.

“Ajo që mendova ishte, ne duhet të marrim kontrollin e kësaj. Ne duhet ta lëvizim këtë më shpejt. Ne duhet të lëvizim në një mënyrë në të cilën ne mund të marrim kontrollin e atij aeroporti. Dhe e bëmë,” tha Biden.

SHBA tha të martën vonë se ka evakuuar me sukses 3,200 njerëz nga Afganistani, përfshirë të gjithë personelin e Ambasadës Amerikane, me përjashtim të një grupi thelbësor diplomatësh në aeroportin e Kabulit. Zyrtarët kanë thënë se ata shpresojnë të rriten deri në mundësinë për të evakuuar 9,000 njerëz çdo ditë.

Por qeveria amerikane aktualisht nuk po u siguron qytetarëve amerikanë në Afganistan transport të sigurt në aeroport dhe mbetet e paqartë se sa do të jenë në gjendje të arrijnë në mënyrë të sigurt në aeroport, pasi pikat e kontrollit të talebanëve vazhdojnë të ngurtësohen.

Pavarësisht realitetit në Afganistan, Biden ishte i vendosur në mbrojtjen e vendimit të tij.

“Kur shikoni se çfarë ka ndodhur javën e kaluar, a ishte dështim i inteligjencës, planifikimit, ekzekutimit apo gjykimit?” pyeti Stephanopoulos.

“Shikoni, ishte një zgjedhje e thjeshtë,” tha Biden. “Kur dhe guvernatori i qeverisë së Afganistanit, udhëheqësi i asaj qeverie, hipi në një aeroplan dhe u nis e shkoi në një vend tjetër; kur patë kolapsin domethënës të trupave afgane që kishim stërvitur, deri në 300,000 prej tyre, duke lënë pajisjet e tyre dhe duke u ngritur – ajo ishte, nuk jam unë, kjo është ajo që ndodhi. Kjo është thjesht ajo që ndodhi. Dhe kështu pyetja në fillim ishte, a të angazhohemi të largohemi brenda afatit që vendosëm, a ta zgjasim deri më 1 shtator, apo të vendosim shumë më tepër trupa? “

Biden vuri në dukje se sulmet e dhunshme në Afganistan ishin ndalur muajt e fundit për shkak të një marrëveshjeje të negociuar nga administrata Trump me udhëheqësit talebanë, e cila u bazua në një tërheqje eventuale të SHBA.

“Dëgjoj njerëz që thonë, ju kishit 2,500 njerëz atje dhe asgjë nuk po ndodhte. Në fakt nuk kishte më trupa – por merreni me mend, fakti ishte se presidenti i fundit kishte negociuar një vit më parë se ai do të ishte jashtë nga 1 maji dhe kthimi, nuk do të kishte sulm ndaj forcave amerikane. Kjo është ajo që u bë. Kjo është arsyeja pse asgjë nuk po ndodhte,” tha Biden.

“Unë kisha një zgjedhje të thjeshtë. Nëse do të thoja, “ne do të qëndrojmë”, atëherë do të ishte më mirë të përgatiteshim për të futur shumë më tepër trupa,” përfundoi ai.

Burimi: ABC News