“Dielli artificial” i Kinës është pesë herë më i nxehtë se ylli ynë

Një reaktor i shkrirjes bërthamore në Kinë ka vendosur një rekord të ri për temperaturat e larta të qëndrueshme pasi ka qenë pesë herë më i nxehtë se dielli për më shumë se 17 minuta, sipas mediave shtetërore.

Superpërcjellësi i Avancuar Eksperimental Tokamak (EAST), i njohur si një “diell artificial”, arriti temperaturat prej 70,000,000C gjatë eksperimenteve, raportoi Agjencia e Lajmeve Xinhua.

Qëllimi përfundimtar i zhvillimit të pajisjes së diellit artificial është të japë energji të pastër pothuajse të pakufishme duke imituar reaksionet natyrore që ndodhin brenda yjeve.

Operacioni i fundit hedh një bazë solide shkencore dhe eksperimentale drejt funksionimit të një reaktori të shkrirjes,” tha Gong Xianzu, një studiues në Institutin e Fizikës së Plazmës të Akademisë Kineze të Shkencave, i cili udhëhoqi eksperimentin e fundit.

Projekti EAST, i cili tashmë i ka kushtuar Kinës më shumë se 700 miliardë paund, do të vazhdojë eksperimentin deri në qershor.

Fusioni bërthamor është shpallur si graali i shenjtë i prodhimit të energjisë së pastër, megjithatë ai mbetet shumë larg realizimit jashtë laboratorit, pavarësisht dekadave të kërkimit në teknologji.

Duke përsëritur fizikën e diellit aktual, reaktorët e shkrirjes bërthamore bashkojnë bërthamat atomike në mënyrë që të gjenerojnë sasi masive të energjisë që mund të shndërrohen në energji elektrike.

Procesi nuk kërkon lëndë djegëse fosile dhe nuk lë pas mbetje të rrezikshme, ndryshe nga procesi i ndarjes bërthamore që fuqizon prodhimin komercial të energjisë bërthamore. Fizikanët pohojnë gjithashtu se ka shumë më pak rrezik për një fatkeqësi mjedisore.

Ekipi i reaktorëve të Kinës do të sigurojë gjithashtu mbështetje teknike për një tjetër megaprojekt të reaktorit të shkrirjes bërthamore që po ndërtohet aktualisht në Marsejë, Francë.

Reaktori Eksperimental Ndërkombëtar Termonuklear (ITER) do të jetë reaktori më i madh në botë sapo të përfundojë.

Mbretëria e Bashkuar po planifikon gjithashtu të ndërtojë një stacion energjie me shkrirje bërthamore si pjesë e “revolucionit të saj të gjelbër industrial”, me një listë të ngushtë prej pesë vendndodhjesh për vendndodhjen e shpallur muajin e kaluar.

Projekti Sferik Tokamak për Prodhimin e Energjisë (STEP) synon të prodhojë një dizajn konceptual deri në vitin 2024 dhe të dërgojë energji në shtëpitë e njerëzve në një moment në vitet 2040.

Burimi: The Independent