Dogecoin u rrit 9% pasi Elon Musk tha se mund të përdoret për të blerë mallra Tesla

Çmimi i dogecoin u rrit më shumë se 15% të premten përpara se të fitonte pakësim pasi Tesla filloi të pranonte kriptomonedhën si pagesë për disa mallra.

Të premten herët, CEO i Tesla, Elon Musk tha në Twitter se mallrat e prodhuesit të makinave elektrike mund të blihen me dogecoin.

Sipas të dhënave të Coindesk, Dogecoin arriti në 0,20 dollarë për monedhë rreth orës 01:19 ET përpara se të ndante disa nga këto fitime. Ai u rrit me më shumë se 9% në 0,18 $ në 07:06 ET.

Vetëm një numër i vogël artikujsh mund të bliheshin me kriptomonedhën, e cila fillimisht u lançua si një monedhë shaka.

Planet për të pranuar dogecoin si pagesë kanë qenë në punë për një kohë. Në dhjetor, Musk shkroi në Twitter se “Tesla do të bëjë disa mallra të blihen me Doge dhe të shohim se si do të shkojë”.

Musk është një mbështetës i profilit të lartë të dogecoin dhe tweet-et e tij shpesh lëvizin çmimin e kriptomonedhës.

Nuk ka kthim me dogecoin

Ka një sërë termash dhe kushtesh që vijnë me përdorimin e dogecoin për të blerë mallra nga Tesla.

Përdoruesit do të kenë nevojë për një portofol dogecoin për të transferuar paratë digjitale në Tesla. Për më tepër, nëse “një porosi është mbipaguar në Dogecoin, shuma e mbipagesës nuk do të kthehet në formën origjinale të pagesës”, sipas faqes së internetit të kompanisë.

Tesla paralajmëron se mund të duhen deri në gjashtë orë që rrjeti dogecoin të konfirmojë pagesën.

Dhe kompania thotë se çdo porosi e paguar në dogecoin nuk mund të anulohet ose rimbursohet. Normalisht, nëse një person blen mallra Tesla përmes dyqanit zyrtar nëpërmjet metodave tradicionale të pagesave, ato mund të kthehen brenda 30 ditëve nga marrja e produktit.

Nuk është hera e parë që Tesla pranon një kriptomonedhë si pagesë. Vitin e kaluar, Tesla bleu bitcoin me vlerë 1.5 miliardë dollarë në atë kohë dhe tha se planifikonte të pranonte blerje duke përdorur kriptomonedhën. Musk më vonë ndaloi së pranuari bitcoin për shkak të shqetësimeve mjedisore. Rrjeti i bitcoin, përmes një procesi të quajtur mining, përdor sasi të mëdha energjie.

Dogecoin përdor dukshëm më pak energji, sipas analizës nga TRG Datacenters. Musk tha vitin e kaluar se do të punonte me zhvilluesit e dogecoin për të përmirësuar efikasitetin e transaksioneve.

Burimi: CNBC