Drejtuesit e Pfizer thonë se Covid mund të bëhet sëmundje endemike deri në 2024

Covid do të bëhet një sëmundje endemike që në vitin 2024, thanë të premten drejtuesit e Pfizer, që do të thotë se virusi do të kalojë nga një emergjencë globale në një prani të vazhdueshme duke shkaktuar shpërthime rajonale në të gjithë botën – njësoj si gripi.

Ne besojmë se Covid do të kalojë në një gjendje endemike, potencialisht deri në vitin 2024,” tha Nanette Cocero, presidente globale e Pfizer Vaccines, gjatë një telefonate investitore të premten.

Covid-19 do të arrijë nivelin endemik kur popullatat të kenë imunitet të mjaftueshëm nga vaksinat ose nga infeksionet e mëparshme për të mbajtur nën kontroll transmetimet, shtrimet në spital dhe vdekjet edhe kur virusi qarkullon.

Kur dhe si do të ndodhë saktësisht kjo do të varet nga evolucioni i sëmundjes, sa efektivisht shoqëria vendos vaksinat dhe trajtimet dhe shpërndarja e barabartë në vendet ku normat e vaksinimit janë të ulëta”, tha shefi shkencor i Pfizer, Mikael Dolsten. “Shfaqja e varianteve të reja mund të ndikojë gjithashtu në mënyrën se si pandemia vazhdon të luhet.

Koha e kalimit të Covid në një gjendje endemike mund të ndryshojë nga vendi në vend, sipas Dolsten.

Duket sikur gjatë një ose dy viteve të ardhshme, disa rajone do të kalojnë në një model endemik ndërsa rajone të tjera do të vazhdojnë në modalitetin pandemik,” tha Dolsten.

Komentet nga drejtuesit e Pfizer vijnë ndërsa SHBA-të luftojnë me një rritje të rasteve të Covid të udhëhequr nga varianti delta, ndërsa omicron përhapet shpejt. Mesatarja shtatëditore e pranimeve të reja në spital për Covid u rrit me 4% nga java e kaluar, tha të premten drejtoresha e Qendrave për Kontrollin e Sëmundjeve Rochelle Walensky në një konferencë në Shtëpinë e Bardhë.

Grumbullimi i vaksinave dhe trajtimeve për Covid si pilula orale antivirale e Pfizer mund të bëhet më e zakonshme pasi sëmundja bëhet endemike, tha Angela Hwang, presidente e Pfizer Biopharmaceuticals Group.

Pfizer pret që vendet t’i japin përparësi rivaksinimit vjetor, tha Cocero.

Burimi: CNBC