E jashtëzakonshme! Stratosfera tkurret me 400 metra, tregojnë hulumtimet

Emetimet e mëdha të gazeve serë të njerëzimit po zvogëlojnë stratosferën, ka zbuluar një studim i ri.

Trashësia e shtresës atmosferike është tkurrur me 400 metra që nga vitet 1980, zbuluan studiuesit dhe do të hollohet me rreth një kilometër tjetër deri në vitin 2080 pa prerjet e mëdha në emetimet. Ndryshimet kanë potencialin të ndikojnë në operacionet satelitore, sistemin e navigimit GPS dhe komunikimet radio.

Zbulimi është më i fundit që tregon ndikimin e thellë të njerëzve në planet. Në prill, shkencëtarët treguan se kriza e klimës kishte zhvendosur boshtin e Tokës, ndërsa shkrirja masive e akullnajave rishpërndan peshën rreth globit.

Stratosfera shtrihet nga rreth 20 km në 60 km mbi sipërfaqen e Tokës. Më poshtë është troposfera, në të cilën njerëzit jetojnë, dhe këtu dioksidi i karbonit ngroh dhe zgjeron ajrin. Kjo shtyn kufirin e poshtëm të stratosferës. Por, përveç kësaj, kur CO2 hyn në stratosferë në të vërtetë ftoh ajrin, duke bërë që ajo të tkurret.

Stratosfera në tkurrje është një sinjal i zymtë i emergjencës klimatike dhe ndikimit në shkallë planetare që ushtron tani njerëzimi, sipas Juan Añel, në Universitetin e Vigo, Ourense në Spanjë dhe pjesë e ekipit kërkimor. “Është tronditëse,” tha ai. “Kjo dëshmon se ne jemi duke ngatërruar atmosferën deri në 60 kilometra.”

Shkencëtarët tashmë e dinin që troposfera po rritet në lartësi ndërkohë që emetimet e karbonit u rritën dhe kishin hedhur hipoteza se stratosfera po zvogëlohej. Por studimi i ri është i pari që e demonstron këtë dhe tregon se ai ka kontraktuar në të gjithë globin që prej të paktën viteve 1980, kur të dhënat satelitore u mblodhën për herë të parë.

Shtresa e ozonit që thith rrezet UV nga dielli është në stratosferë dhe studiuesit kishin menduar se humbjet e ozonit në dekadat e fundit mund të ishin fajtorë për tkurrjen. Më pak ozon do të thotë më pak ngrohje në stratosferë. Por studimi i ri tregon se është rritja e CO2 që qëndron pas tkurrjes së qëndrueshme të stratosferës, jo niveleve të ozonit, e cila filloi të tërhiqej pasi traktati i Montrealit në vitin 1989 ndaloi CFC-të.

Studimi, i botuar në revistën Environment Research Letters, arriti në përfundimet e tij duke përdorur një grup të vogël vëzhgimesh satelitore të marra që nga vitet 1980 në kombinim me modele të shumta klimatike, të cilat përfshinin ndërveprimet komplekse kimike që ndodhin në atmosferë.

Mund të ndikojë në trajektoret satelitore, kohën e jetës orbitale dhe rigjetjet […] përhapjen e valëve të radios, dhe përfundimisht performancën e përgjithshme të Sistemit Global të Pozicionimit dhe sistemeve të tjera të lundrimit me bazë hapësinore“,-thanë studiuesit.

Prof Paul Williams, në Universitetin e Reading në Mbretërinë e Bashkuar, i cili nuk ishte i përfshirë në kërkimin e ri, tha: “Ky studim gjen provat e para vëzhguese të tkurrjes së stratosferës dhe tregon se shkaku është në fakt emetimet tona të gazrave serrë sesa ozoni.”

“Disa shkencëtarë kanë filluar ta quajnë atmosferën e sipërme” injorosferë “sepse është studiuar aq dobët”,-tha ai. “Ky dokument i ri do të forcojë rastin për vëzhgime më të mira të kësaj pjese të largët, por shumë të rëndësishme të atmosferës.”

Është e jashtëzakonshme që ne jemi ende duke zbuluar aspekte të reja të ndryshimit të klimës pas dekadave të hulumtimit,” tha Williams, hulumtimi i vetë të cilit ka treguar se kriza e klimës mund të trefishojë sasinë e turbulencave të rënda të përjetuara nga udhëtarët e ajrit. “Kjo më bën të pyes veten se çfarë ndryshimesh të tjera që nuk kemi zbuluar ende, po shkaktojnë emetimet tona në atmosferë.

Dominimi i veprimtarive të njerëzimit në planet ka bërë që shkencëtarët të rekomandojnë deklarimin e një epoke të re gjeologjike: Antropocenin.

Ndër shënuesit e sugjeruar të Antropocenit janë elementët radioaktivë të shpërndarë nga testet e armëve bërthamore në vitet 1950 dhe kockat e pulave shtëpiake, falë rritjes së prodhimit të pulave pas luftës së dytë botërore. Shkencëtarë të tjerë kanë sugjeruar ndotjen e përhapur plastike si një shënues i një epoke plastike, për të ndjekur epokën e bronzit dhe hekurit.

Burimi: The Guardian