Efektet kryesore të pirjes së verës në shëndetin tuaj, thotë shkenca

Njerëz të panumërt e konsiderojnë verën një përbërës thelbësor të shumë vakteve. Sidoqoftë, ndërsa mund të imagjinoni se jeni duke shijuar rrugën tuaj drejt një shëndeti më të mirë me çdo gotë, përfitimet që merrni nga marrja e verës kanë të bëjnë shumë me sasinë që konsumoni, biologjinë tuaj dhe faktorët e tjerë të mundshëm të rrezikut që ju as nuk mund të vini re apo kuptoni.

Para se të pini dhe një gotë tjetër, lexoni për të zbuluar efektet kryesore që ka pirja e verës në shëndetin tuaj, sipas shkencës.

Vera mund të rrisë rrezikun e kancerit oral.

pouring red wine

Ndërsa shumë njerëz e dinë që pijet alkoolike si vera mund të kenë një efekt në shëndetin e mëlçisë së tyre, nuk dihet zakonisht se ato pije mund të kenë një efekt të thellë në rrezikun e kancerit një personi nga kanceri në veri të qafës.

Në fakt, një studim i vitit 2004 i botuar në Oral Onkology zbuloi se, ngjashëm me pijet e tjera alkoolike, vera ishte e lidhur me një rrezik në rritje të kancerit oral dhe kancerit të faringut, me rritjen e rrezikut së bashku me konsumin total të alkoolit.

Vera mund të rrisë rrezikun total të kancerit.

white wine

Nëse doni të zvogëloni rrezikun e kancerit gjatë gjithë jetës tuaj, mund të dëshironi të zvogëloni konsumin tuaj të verës duke filluar tani.

Sipas një artikulli kërkimor të vitit 2019 të botuar në BMC Public Health, pirja e një shishe verë në javë rrit rrezikun e kancerit gjatë jetës së një personi aq sa pirja e pesë cigareve për burrat dhe 10 cigare për gratë.

Vera mund të zvogëlojë rrezikun e shfaqjes së shenjave të mëlçisë.

wine

Ndërsa alkooli është i famshëm si i dëmshëm për mëlçinë tuaj, vera mund të ketë më pak efekt të dëmshëm në këtë organ jetësor sesa llojet e tjera të pijeve të alkoolit – në fakt, në të vërtetë mund të ketë një efekt mbrojtës.

Sipas një studimi të vitit 2018 të botuar në The American Journal of Gastroenterology, në mesin e pacientëve me sëmundje të mëlçisë yndyrore jo-alkoolike, ata që pinin verë në mënyrë jo-tipike kishin më pak gjasa të kishin dhëmbëza në mëlçi sesa ata që pinin lloje të tjera alkooli ose nuk pinin alkool.

Vera mund të zvogëlojë rrezikun e sëmundjeve të zemrës.

wine

Me siguri keni dëgjuar se vera është e mirë për zemrën tuaj, dhe hulumtimet sugjerojnë se kjo është e vërtetë – kur konsumohet në moderim, të paktën.

Një studim i vitit 2001 i botuar në International Journal of Molecular Medicine zbuloi se polifenoli resveratrol në verën e kuqe mund të ndihmojë në mbrojtjen kundër sëmundjeve të zemrës. Sidoqoftë, studime të tjera kanë gjetur se nivelet e larta të konsumit të alkoolit – por jo veçanërisht konsumimi i verës – mund të rrisë rrezikun e një personi për lloje të ndryshme të sëmundjeve kardiovaskulare, kështu që është e rëndësishme që ato pije të mbahen në minimum.

Vera mund të zvogëlojë rrezikun e prishjes së dhëmbëve.

wine

Nëse dëshironi t’i mbani të bardhë dhëmbët tuaj, të bërit verën pjesë e rutinës suaj të rregullt është një vend i mirë për të filluar.

Një studim i vitit 2018 i botuar në Journal of Agricultural Food Chemistry zbuloi se acidet kafeike dhe p-kumarike të gjetura në verën e kuqe e bënë më të vështirë që bakteret që formojnë pllakën dhe zgavrat e dhëmbëve të ngjiten tek dhëmbët dhe mishrat, duke zvogëluar gjasat që ata të shkaktojnë prishje dhe sëmundje me kalimin e kohës.

Burimi: Eat this, not that!