Ekonomia e Kinës u rrit 8.1% në 2021 krahasuar me një vit më parë

Ekonomia e Kinës u rrit me 8.1% në 2021 pasi prodhimi industrial u rrit në mënyrë të qëndrueshme deri në fund të vitit dhe kompensoi një rënie në shitjet me pakicë, sipas të dhënave zyrtare nga Byroja Kombëtare e Statistikave të Kinës të publikuara të hënën.

GDP-ja e tremujorit të katërt u rrit me 4% nga një vit më parë, sipas byrosë së statistikave. Kjo është më e shpejtë se rritja prej 3.6% e parashikuar nga një sondazh i Reuters. Për të gjithë vitin, ekonomistët kinezë prisnin një rritje mesatare prej 8.4% në vitin 2021, sipas ofruesit të të dhënave financiare Wind Information.

Prodhimi industrial u rrit me 4.3% në dhjetor nga një vit më parë, tha byroja, duke mposhtur gjithashtu parashikimin e Reuters për rritje prej 3.6%. Veçanërisht, prodhimi i makinave u rrit për herë të parë që nga prilli, me 3.4% nga viti në vit në dhjetor.

Investimet e aktiveve fikse për vitin 2021 u rritën me 4.9%, duke tejkaluar pritjet për rritje prej 4.8%. Investimet në pasuri të paluajtshme u rritën me 4.4%, ndërsa ato në infrastrukturë u rritën me 0.4%.

Investimet në prodhim u rritën me 13.5% në 2021 nga një vit më parë, me atë në makineri për qëllime të veçanta që u rritën më së shumti, me 24.3% nga viti në vit, sipas të dhënave të aksesuara përmes Wind.

Megjithatë, shitjet me pakicë humbën pritjet dhe u rritën me 1.7% në dhjetor nga një vit më parë. Analistët e anketuar nga Reuters kishin parashikuar një rritje prej 3.7%.

“Ne duhet të jemi të vetëdijshëm se mjedisi i jashtëm është më i ndërlikuar dhe i pasigurt, dhe ekonomia e brendshme është nën presionin e trefishtë të tkurrjes së kërkesës, goditjes së ofertës dhe dobësimit të pritjeve,” tha byroja në një deklaratë.

Norma e papunësisë urbane në muajin dhjetor përputhet me mesataren e vitit prej 5.1%. Shkalla e papunësisë për ata të moshës 16 deri në 24 vjeç mbeti shumë më e lartë në 14.3%.

“Të dhënat më të mira se sa pritej për PBB-në nuk e ndryshojnë pamjen e madhe: ekonomia e Kinës është nën erëra të shumta për momentin dhe një cikël lehtësimi i politikave është duke u zhvilluar,” tha në një deklaratë Larry Hu, kryeekonomist i Kinës në Macquarie.

Hu vuri në dukje se si Banka Popullore e Kinës uli të hënën koston e huamarrjes së kredive afatmesme për herë të parë që nga prilli 2020. Ai pret që banka qendrore të ulë normën bazë të kredisë më 20 janar.

Politika zero e Kinës për Covid-in godet shpenzimet

Politika zero-Covid e Kinës që synon kontrollin e pandemisë nxiti kufizime të rinovuara të udhëtimit brenda vendit – duke përfshirë bllokimin e qytetit Xi’an në Kinën qendrore në fund të dhjetorit.

Në janar, qytetet e tjera gjithashtu u mbyllën plotësisht ose pjesërisht, për të kontrolluar xhepat e shpërthimeve të lidhura me variantin omicron shumë të transmetueshëm. Analistët kanë filluar të pyesin nëse përfitimet e strategjisë zero të Kinës për Covid peshojnë më shumë se kostot, duke pasur parasysh se sa ngjitës dhe potencialisht më pak fatal është varianti i omicron.

Goldman Sachs uli parashikimin e saj për rritjen e PBB-së së Kinës për vitin 2022 bazuar në pritshmëritë se politika zero-Covid do të shkaktojë rritje të kufizimeve në aktivitetin e biznesit. Megjithatë, analistët thanë se ndikimi më i madh do të ishte në shpenzimet e konsumatorit.

Shitjet me pakicë ranë 3.9% në 2020 edhe pse ekonomia e përgjithshme e Kinës u rrit në mes të pandemisë. Shpenzimet e konsumatorëve që atëherë kanë mbetur të ngadalta, pjesërisht pasi kufizimet e udhëtimit kanë mbajtur një pengesë për turizmin.

Në vitin 2021, shitjet e përgjithshme me pakicë u rritën me 12.5% ​​nga tkurrja e një viti më parë, dhe gjithashtu kaluan nivelet e vitit 2019.

Megjithatë, vetëm zonat urbane panë një rritje të shitjeve me pakicë vitin e kaluar kundrejt niveleve të 2019-ës. Shpenzimet e konsumatorëve në zonat rurale vitin e kaluar mbetën 1.8% nën nivelet e 2019-ës, sipas analizës së CNBC të të dhënave Wind.

Të ardhurat e punonjësve të biznesit në përgjithësi u rritën midis 2020 dhe 2021, veçanërisht në industritë intensive të punës si ushqimi dhe prodhimi, tha Christine Peng, drejtuese e sektorit të konsumit të Kinës së Madhe në UBS, gjatë një telefonate në media javën e kaluar.

Por ajo vuri në dukje se rritja e pasigurisë ka rezultuar në vonesat e konsumatorëve në blerjet e mallrave diskrecionale, siç janë kondicionerët e rinj. Peng tha se konsumatorët po mendonin gjithashtu afatgjatë dhe se brenda familjeve, konsumatorët femra ishin më të gatshme për të blerë sigurime ose produkte të tjera të menaxhimit financiar.

Brenda të dhënave të shitjeve me pakicë të dhjetorit, makinat panë rënien më të madhe – me 7.4% nga viti në vit – e ndjekur nga një rënie prej 6% në pajisjet shtëpiake dhe një rënie prej 3.1% në mobilje. Shitjet e nevojave ditore panë rritjen më të madhe muajin e kaluar, me 18.8% më shumë se një vit më parë.

Pandemia mund të vazhdojë të jetë një zvarritje në ringjalljen e shpenzimeve konsumatore – megjithëse situata në Kinë mbetet relativisht nën kontroll… krahasuar me ekonomitë e tjera të mëdha”, tha Bruce Pang, kreu i kërkimit makro dhe strategjik në China Renaissance, në një deklaratë. Ai pret që konsumi të mbetet nën presion në tremujorin e parë.

“Ne mendojmë se Kina ka opsionin për të lehtësuar kufizimet e COVID, të cilat mund të rrisin konsumin dhe besimin e tregut; por do të ishte shumë e pamundur që ajo të braktiste qasjen e mostolerancës përpara Lojërave Olimpike Dimërore të Pekinit dhe Dy Sesioneve [takimi vjetor parlamentar në mars], sipas mendimit tonë.”

Produkti i brendshëm bruto i Kinës u rrit me 2.2% në 2020 nga viti i kaluar. Kjo është sipas shifrave të fundit nga Byroja Kombëtare e Statistikave, e cila në dhjetor publikoi një rishikim vjetor të të dhënave që uli rritjen e PBB-së për vitin 2020 me 0.1 pikë përqindjeje.

Krahasuar me lëshimin fillestar më herët në 2021, industritë e pasurive të paluajtshme, transportit dhe akomodimit dhe restoranteve panë rishikimin më të madh në rënie. Rritjen më të madhe e kanë shënuar aktivitetet e qirasë dhe shërbimet e biznesit, e ndjekur nga prodhimi.

Burimi: CNBC