Home Teknologji RISI El Salvador planifikon ‘Bitcoin City’ pa taksa, të mbështetur nga obligacione bitcoin

El Salvador planifikon ‘Bitcoin City’ pa taksa, të mbështetur nga obligacione bitcoin

El Salvadori synon të lëshojë obligacionet e para sovrane të Bitcoin në botë dhe të ndërtojë Bitcoin City, i cili do të jetë i lirë nga taksat mbi të ardhurat, pronën dhe fitimet kapitale. Presidenti Nayib Bukele njoftoi në qytetin bregdetar Mizata para një turme entuziastësh të Bitcoin.

El Salvador planifikon të lëshojë 1 miliard dollarë në obligacione 10-vjeçare që do të paguajnë 6.5% përmes Liquid Network, sipas Samson Mow, shefi i strategjisë së Blockstream. Gjysma e fondeve të të ashtuquajturës “lidhje vullkanike” do të konvertohet në Bitcoin dhe gjysma tjetër do të përdoret për infrastrukturën dhe minierat e Bitcoin të mundësuar nga energjia gjeotermale, tha Mow, ndërsa ndau skenën me Bukele.

Pas një periudhe mbylljeje pesëvjeçare, qeveria do të fillojë të shesë Bitcoin-et e saj dhe të paguajë një divident shtesë për investitorët, tha Mow.

Modelet Blockstream tregojnë se në fund të vitit të 10-të të obligacionit, kthimi në përqindje vjetore do të jetë 146%, duke parashikuar se Bitcoin do të arrijë shifrën 1 milion dollarë brenda pesë viteve.

Bitcoin arriti niveli më të lartë të të gjitha kohërave mbi 68,000 dollarë më herët në nëntor dhe ka rënë gati 20% në javët që pasuan.

Planet do ta bëjnë El Salvadorin “qendrën financiare të botës” dhe “Singaporin e Amerikës Latine”, tha Mow, duke shtuar se ai pret që vendet e tjera të ndjekin shembullin. “Vendet e para që e bëjnë këtë do të kenë një avantazh masiv. Ky është fillimi i shtetit kombëtar Bitcoin FOMO, “tha Mow, duke iu referuar termit “frikë nga humbja”.

Investitorëve do t’u jepet gjithashtu qëndrimi i përhershëm dhe do t’u jepet shpejt shtetësia, tha Mow ndërsa qëndronte pranë Bukeles.

Bitcoin City do të ndërtohet pranë vullkanit Conchagua i cili do të sigurojë energji për miniera, tha Bukele, duke shtuar se lëshimi i obligacioneve Bitcoin do të fillojë në vitin 2022. Taksa e vetme në Bitcoin City do të jetë një taksë mbi vlerën e shtuar 10% për të financuar ndërtimin dhe shërbimet e qytetit, tha ai.

Në shtator, El Salvadori u bë vendi i parë që pranoi Bitcoin si mjet ligjor, një lëvizje që u prit me entuziazëm dhe protesta në muajt që pasuan.

Burimi: Bloomberg