SpaceX po lëshon një anije kozmike të NASA-s për t’u përplasur me një asteroid

SpaceX i Elon Musk do të nisë një mision të parë të këtij lloji të mbrojtjes planetare për NASA-n në orët e mëngjesit të së mërkurës, duke e dërguar anijen kozmike në rrugën e saj për t’u përplasur qëllimisht në një asteroid.

Ne po përplasemi me një asteroid”, tha drejtori i lartë i nisjes së Programit të Shërbimeve të Lancimit të NASA-s, Omar Baez, gjatë një konference për shtyp. “Nuk mund ta besoj se po e bëjmë këtë

I njohur si misioni Testi i Ridrejtimit të Asteroidit të Dyfishtë (ose DART), agjencia hapësinore po përpiqet të mësojë “si të shmangë një kërcënim që do të vinte” drejt Tokës, tha administratori i NASA-s i drejtorisë së misionit shkencor Thomas Zurbuchen.

DART do të lëshohet nga SpaceX në një raketë Falcon 9 nga Baza e Forcave Hapësinore Vandenberg në Kaliforni në orën 6:30 të mëngjesit të mërkurën.

DART është një anije kozmike 610 kilogramë që do të kalojë 10 muaj duke udhëtuar drejt një çifti asteroidësh, të cilët quhen Didymos dhe Dimorphos. Laboratori i Fizikës së Aplikuar Johns Hopkins në Maryland ndërtoi DART, ndërsa kompania hapësinore Redwire kontribuoi në navigimin e anijes kozmike dhe grupet diellore që do ta fuqizojnë atë.

Qëllimi i misionit është që të godasë më të voglin nga dy asteroidët, Dimorphos, me anijen me shpejtësi rreth 24000 kilometra në orë dhe të shikojë se si ndikimi ndryshon trajektoren e asteroidit.

Një përmbledhje e planit të misionit DART. NASA/Johns Hopkins APL

Misioni DART po i kushton NASA-s rreth 330 milionë dollarë në total. SpaceX ka fituar një kontratë prej 69 milionë dollarësh në 2019 për nisjen. Jo vetëm që është misioni i parë i mbrojtjes planetare i NASA-s, por DART gjithashtu përfaqëson misionin e parë të SpaceX që lëshon një anije kozmike në një trup tjetër planetar.

Infografik që tregon përmasat e dy asteroideve në sistemin Didymos në lidhje me disa objekte në Tokë. NASA/Johns Hopkins APL

Burimi: CNBC