Elon Musk: SpaceX do të zbresë njerëzit në Mars brenda një dekade

Elon Musk iu kërkua të bëjë një parashikim se kur qeniet njerëzore do të zbresin në Mars. Këtë herë, Musk tha se ne do të jemi në Mars për më pak se 10 vjet, që është padyshim një objektiv ambicioz.

Musk e bëri parashikimin gjatë një interviste dy orë e gjysmë në podcastin Lex Fridman dhe është pak a shumë në përputhje me parashikimet e mëparshme të Musk.

Kur u pyet se kur mendon se SpaceX do të zbarkojë njerëzit në Mars, Musk u përgjigj: “Rasti më i mirë është rreth pesë vjet, rasti më i keq 10 vjet.”

Pengesa më e mëdha për SpaceX, tha Musk, është inxhinieria e një automjeti që mund të optimizojë tonazhin në orbitë dhe më pas në Mars. “Starship është raketa më komplekse dhe më e avancuar që është bërë ndonjëherë,” pohoi Musk, duke shtuar se “optimizimi themelor i Starship është minimizimi i kostos për ton në orbitë dhe përfundimisht kostoja për ton në sipërfaqen e Marsit.

Aktualisht, tha ai, ju nuk mund të shkoni as në Mars për 1 trilion dollarë, kështu që nëse e ekstrapoloni këtë, Musk shpreson të zvogëlojë kostot operative të Starship me rreth 100 miliardë deri në 200 miliardë dollarë në vit. Edhe sipas standardeve merkuriale të Musk, kjo do të ishte një arritje e paprecedentë e inxhinierisë.

Për krahasim, NASA buxhetoi rreth 546.5 milionë dollarë për programin e saj të eksplorimit të Marsit në vitin 2020 kur nisi roverin Mars Perseverence dhe buxhetoi 6.88 miliardë dollarë në vitin 2021 për programin Artemis, me SpaceX të Musk duke marrë një pjesë të madhe të këtij financimi. I gjithë buxheti operativ i NASA-s në vitin 2021 ishte pak më pak se 25 miliardë dollarë.

Burimi: Interesting Engineering