Elon Musk thuhet se po konsideron investimin në kompaninë rivale të çipave të trurit të Neuralink

Neuralink, një kompani e bashkëthemeluar nga Elon Musk, ka punuar në një ndërfaqe tru-makinë të implantueshme që nga viti 2016. Ndërsa më parë demonstroi përparimin e saj duke treguar një majmun Macaque që kontrollon kursorin në një lojë Pong, ai ende nuk ka filluar provat tek njeriu. Tani, sipas Reuters, Musk ka kontaktuar me kompaninë rivale Synchron në javët e fundit për të diskutuar një investim të mundshëm.

Është e paqartë se çfarë lloj marrëveshje ka ofruar Musk – nëse është një bashkëpunim apo një investim financiar – pasi asnjë nga lojtarët nuk u përgjigj ose nuk e konfirmoi raportin me organizatën e lajmeve. Burimet e Reuters thanë gjithashtu se një marrëveshje nuk është e sigurt dhe se Synchron ende duhet të vendosë nëse do ta pranojë ofertën e Musk. Me sa duket, ekzekutivi iu afrua CEO i Synchron pasi i shprehu frustrimin e tij stafit të Neuralink për përparimin e ngadaltë të kompanisë.

Neuralink njoftoi shumë në vitin 2019 se do të kërkonte miratimin për provat njerëzore në vitin 2020. Në janar të këtij viti, kompania filloi të kërkonte një drejtor të provës klinike që do të mbikëqyrte testimin e pajisjes së saj mjekësore te subjektet njerëzore. Megjithatë, kjo ende nuk ka ndodhur, dhe FDA ende nuk ka zbuluar se sa larg është Neuralink në procesin e sigurimit të miratimit të saj.

Ndërkohë, Synchron njoftoi në korrik se kishte implantuar ndërfaqen e saj tru-kompjuter në korteksin motorik të një pacienti njerëzor në SHBA për herë të parë. Mjekët në malin Sinai West të New Yorkut e bënë këtë si pjesë e provës COMMAND të kompanisë, e cila synon të ekzaminojë sigurinë e implantit të Synchron te pacientët me paralizë të rëndë. Kompania gjithashtu përfundoi një studim në Australi, ku katër persona u përcaktuan të ishin ende të sigurt edhe pas një viti me implantin e saj.

Ashtu si Neuralink, Synchron gjithashtu shpreson t’u sigurojë njerëzve me lëvizshmëri të kufizuar aftësinë për të kontrolluar pajisjet si smartphone-t dhe kompjuterët me mendjen e tyre. Kjo do t’u japë atyre pavarësinë për të dërguar email, mesazhe dhe për të bërë detyra të ndryshme digjitale. Në fillim të këtij viti, Max Hodak, bashkëthemeluesi i Neuralink që u largua nga kompania në vitin 2021, zbuloi se ai mori një rol këshillues me Synchron. Ai gjithashtu investoi financiarisht në kompani “duke pasur parasysh entuziazmin [e tij] për atë që ata po bëjnë”.

Sidoqoftë, vlen të përmendet se Musk thuhet se ka pasur diskutime me rivalë të tjerë të Neuralink në të kaluarën. Reuters thotë se ai gjithashtu iu afrua zhvilluesit të ndërfaqes tru-makinë Paradromics në vitin 2020, por ato bisedime përfundimisht u braktisën.

Burimi: Engadget