Remix-i fantastik i NASA ju lejon të dëgjoni se si tingëllon një vrimë e zezë

Gjatë javës së vrimave të zeza, në maj, NASA hodhi një remix që do t’ju ndjekë deri në fund të ditëve tuaja.

Më konkretisht, agjencia hapësinore bëri një melodi nga valët zanore të një vrime të zezë të madhe, monstruoze që ndodhet më shumë se 200 milionë vite dritë larg nga Toka. Vrima e zezë gjendet në qendër të asaj që njihet si grumbullimi i galaktikave Perseus, e cila është një tufë madhështore galaktikash 11 milionë vite dritë e mbuluar nga gazi i nxehtë.

Dhe megjithëse madhësia e madhe e Perseusit dhe galaktikave të tij është mahnitëse, astronomët kanë qenë më të interesuar për… gjithë atë gaz të nxehtë. Retë hapësinore janë pikërisht arsyeja pse ne jemi në gjendje të dëgjojmë tingujt e diçkaje që mezi mund ta shohim ose ta konceptojmë: Vrima e zezë masive në qendër të Perseut.

Ka të ngjarë të jenë pikërisht ajo që do të prisnit që një vrimë e zezë të tingëllojë: E frikshme, misterioze, ndoshta diçka që Thom Yorke mund të provojë për albumin e tij të ardhshëm. Ndoshta edhe dhimbje, nëse dëgjoni mjaftueshëm me kujdes.

Gjithsesi, tani që keni kolonën zanore të javës së vrimës së zezë, këtu janë specifikat e asaj që po dëgjoni.

Dekada më parë, astronomët zbuluan se pjesa e brendshme e Perseut si zbrazëti dërgon valë presioni. Këto valë valëzohen në të gjithë gazin e nxehtë përreth në zonë, dhe ato valëzime, në thelb, mund të përkthehen në tinguj.

Mendoni për valët e zërit si dridhje të ajrit – ose më mirë, dridhje e gjërave (atomeve, molekulave) brenda ajrit. Veshët tanë mund t’i kapin ato dridhje dhe t’i kthejnë ato në zhurmë të dëgjueshme këtu në Tokë, por në hapësirë, gjërat janë pak më ndryshe.

Për shkak se hapësira është një vakum, nuk ka asnjë mjet për të udhëtuar valët e zërit. Kjo është arsyeja pse hapësira shpesh konsiderohet krejtësisht e qetë. Por heshtja nuk është për shkak se objektet kozmike nuk po bëjnë tinguj. Valët e tyre thjesht nuk kanë asgjë për të lëkundur.

Nga ana tjetër, vrima e zezë e Perseus-it e kapërcen këtë pengesë zanore të vakumit hapësinor sepse është shumë afër gazit të grupit. Mund të krijojë dridhje të valëve të zërit, dhe këto janë valëzimet e gazit të nxehtë në të cilat janë përqendruar shkencëtarët.

Si i tillë, në vitin 2003, një ekip nga Observatori i rrezeve X të Chandra të NASA-s mori të dhëna astronomike nga valëzimet me gaz dhe i përktheu ato në valë normale zanore me të cilat jemi mësuar në Tokë. Por, për një kohë të gjatë, ekzistonte një pengesë e madhe që nuk na lejonte të dëgjonim këngën e vrimës së zezë. Kur shkencëtarët përfunduan procesin e përkthimit ose sonifikimit, ata zbuluan se humnera e Perseut luan një notë që është 57 oktava nën mesataren C.

Veshët tanë njerëzorë nuk mund ta dëgjojnë këtë, prandaj vjen remiksi i NASA-s.

Për nder të javës së vrimës së zezë, agjencia nxori valët zanore të vrimës së zezë tashmë të identifikuara dhe i zmadhoi ato me 57 dhe 58 oktavë, në mënyrë që të gjithë, më në fund, të dëgjojmë thirrjen e zbrazëtirës.

Një mënyrë tjetër për ta vendosur këtë,” tha NASA, “është se [valët e zërit] po dëgjohen 144 kuadrilion dhe 288 kuadrilion herë më të larta se frekuenca e tyre origjinale.”

Dhe, si një bonus shtesë, NASA lëshoi gjithashtu një tjetër, shumë më pak ogurzi, sonifikimin e vrimës së zezë. Kjo është e humnerës në qendër të galaktikës Messier 87, e njohur si vrima e zezë që është e famshme për të qenë humnera e parë e fotografuar ndonjëherë.

Kjo këngë, megjithatë, është kaq e bukur sepse nuk është saktësisht produkt i sonifikimit të pastër, të izoluar të të dhënave astronomike si muzika e zbrazëtirës së Perseut. Ai vjen nga tre enë të ndryshme të dhënash – rrezet X Chandra, drita optike nga Hubble dhe valët e radios nga grupi milimetrik i madh Atacama në Kili – të mbivendosura mbi njëra-tjetrën.

Rrezet X luajnë tone të larta, të dhënat e dritës optike luajnë tone mesatare dhe valët e radios janë ato alto me tonet më të ulëta.

Së bashku, ata bëjnë një simfoni të hidhur.

Burimi: Cnet