Energjia e rinovueshme do të bëhet burimi kryesor i energjisë elektrike në botë deri në vitin 2025

Energjia e rinovueshme do të bëhet burimi kryesor i energjisë elektrike në botë brenda tre viteve, zbulojnë të dhënat e reja.

Kërkesa për energji elektrike është shumë e lartë – dhe në rritje.

Sipas Raportit të Tregut të Energjisë Elektrike të Agjencisë Ndërkombëtare të Energjisë 2023, 90% e kërkesës së re nga tani deri në vitin 2025 do të mbulohet nga burime të pastra të energjisë si era dhe dielli, së bashku me energjinë bërthamore.

Kjo rritje e prodhimit do të thotë që burimet e rinovueshme do të bëhen burimi më i madh i energjisë elektrike në botë brenda tre viteve – duke siguruar 35% të energjisë elektrike në botë dhe duke kaluar qymyrin.

Kërkesa në rritje në botë për energji elektrike është vendosur të përshpejtohet, duke shtuar më shumë se dyfishin e konsumit aktual të energjisë elektrike të Japonisë gjatë tre viteve të ardhshme”, tha drejtori ekzekutiv i IEA-s, Fatih Birol.

“Lajmi i mirë është se burimet e rinovueshme dhe energjia bërthamore po rriten mjaft shpejt për të përmbushur pothuajse të gjithë këtë oreks shtesë, duke sugjeruar se jemi afër një pike kthese për emetimet e sektorit të energjisë.”

Nga vjen pjesa më e madhe e energjisë elektrike në botë?

Qymyri aktualisht siguron 10,325 teravat orë (TWh) energji elektrike në vit – 36% e kërkesës totale. Një teravat orë është një njësi energjie e barabartë me prodhimin e një trilion vat për një orë.

Kjo e bën karburantin e pistë burimin numër një të energjisë elektrike në botë, të ndjekur nga burimet e rinovueshme (29%), gazi (23%) dhe bërthamore (9%).

Por ky bilanc pritet të ndryshojë gjatë dy viteve të ardhshme.

Canva
Qymyri aktualisht siguron 10,325 teravat orë (TWh) energji elektrike në vit – 36% e kërkesës totale. Canva

Kërkesa e përgjithshme për energji elektrike do të rritet me 9% nga tani deri në vitin 2025. Kjo rritje do të vijë kryesisht nga Kina, India dhe Azia juglindore, me projekte infrastrukturore dhe rritje të elektrifikimit që gjenerojnë kërkesë të madhe.

Rritja do të ‘dominohet’ nga burimet e rinovueshme dhe bërthamore.

Deri në vitin 2025, burimet e rinovueshme do të sigurojnë 10,799 TWh në vit – 35% të kërkesës totale globale për energji elektrike. Qymyri, nga ana tjetër, do të sigurojë 33%.

Gazi do të sigurojë 21% të kërkesës totale për energji, dhe burimet bërthamore do të sigurojnë 10%.

Çfarë do të thotë kjo për emetimet globale?

Rritja e elektrifikimit me energji të rinovueshme është shkak për optimizëm të kujdesshëm.

Por emetimet e sektorit të energjisë arritën një rekord të lartë në vitin 2022, me më shumë se 13 miliardë ton CO2 të emetuar.

IEA tani pret që emetimet të rriten deri në vitin 2025 përpara se të bien.

Kjo nuk është mjaft e shpejtë. Sipas Panelit Ndërqeveritar për Ndryshimet Klimatike, ne duhet të reduktojmë emetimet tona me 45% deri në vitin 2030. Progresi i ngadaltë i sektorit të energjisë është një shenjë e dobët për këtë qëllim, pasi ai qëndron në themel të shumë sektorëve të tjerë si industria e rëndë dhe transporti.

Dekarbonizimi i shpejtë do të kërkojë angazhim dhe investim të qeverisë.

Qeveritë tani duhet të mundësojnë që burimet me emetim të ulët të rriten edhe më shpejt dhe të ulin emetimet në mënyrë që bota të sigurojë furnizime të sigurta me energji elektrike duke arritur qëllimet klimatike,” tha Birol.

Burimi: Euronews