Euro për femra: UEFA lançon platformën për të monitoruar komentet abuzive në internet

Organi qeverisës për futbollin evropian ka lançuar një platformë të re për të identifikuar dhe hequr postimet fyese në mediat sociale, ndërsa gara EURO për Femra po zhvillohet përpara audiencës rekord.

Dyzet e një postime abuzive u identifikuan gjatë hapjes së kompeticionit ku Anglia mundi 1-0 Austrinë të mërkurën në mbrëmje, tha UEFA në një deklaratë të enjten. Nga këto 28 u raportuan në platformat e mediave sociale për heqje.

Gati gjysma e përmbajtjes abuzive lidhej me seksizmin (46%) me gjuhën e urrejtjes në vendin e dytë (44%). Futbolli i femrave, ekipet dhe lojtarët ishin gjithashtu në shënjestër të rasteve të homofobisë.

Platforma e re është pjesë e programit Respect të UEFA-s që synon të trajtojë abuzimin dhe funksionon përmes një kombinimi të skanimit të automatizuar dhe rishikimit njerëzor.

Organi drejtues shpjegoi se është duke u lidhur ngushtë me ekipet e ndryshme dhe i informon ato pas çdo ndeshje. Ai është gjithashtu në “dialog të shpeshtë” me platformat e mediave sociale duke përfshirë Twitter, Instagram, Facebook dhe TikTok.

Një përmbledhje e parë gjithëpërfshirëse e rasteve dhe ndërhyrjeve të abuzimit në internet do të publikohet në fund të fazës së grupeve të UEFA Women’s EURO”, tha UEFA.

Platforma pritet të përdoret në secilën prej garave finale, duke përfshirë ndeshjet për të rinj, femra dhe meshkuj për tre vitet e ardhshme.

Arrestime dhe ndalime

Bota e futbollit është llogaritur gjatë dy viteve të fundit me komente fyese të postuara në internet, duke përfshirë abuzime raciste që synojnë lojtarët.

Ligat, klubet dhe lojtarët anglezë të futbollit orkestruan një bojkot katër-ditor të platformave të mediave sociale për të protestuar kundër abuzimit racist në prill 2021 për të kërkuar veprime më të ashpra për të ndaluar gjuhën e urrejtjes në internet.

Disa muaj më vonë, policia britanike arrestoi disa persona pasi tre lojtarë me ngjyrë të skuadrës së Anglisë morën një lumë abuzimesh raciste në internet për humbjen e penalltive në përplasjen e tyre në Euro 2020 kundër Italisë me skuadrën që humbi titullin.

Qeveria e Mbretërisë së Bashkuar që atëherë ka miratuar një ligj të ri që do t’i ndalojë njerëzit të ndjekin lojërat e futbollit për dhjetë vjet nëse shpallen fajtorë për racizëm në internet në lidhje me futbollin.

Organi qeverisës i Federatës së Futbollit të Mbretërisë së Bashkuar gjithashtu ka goditur sjelljen e pahijshme nga lojtarët, klubet dhe tifozët me 11 akuza të ndryshme disiplinore të ngritura në qershor për gjuhë të pahijshme dhe/ose abuzive dhe/ose fyese.

Burimi: Euronews