Euro shënon një rënie rekord kundrejt dollarit dhe të apasionuarit pas udhëtimeve po përfitojnë

Euro ra në vlerën e saj më të ulët në 20 vjet në krahasim me dollarin të martën, sipas CNBC. Analistët po vënë në dukje se mund të bjerë edhe më tej.

Pikëpamja jonë dhe tregtitë tona dhe pozicioni ynë në anën e strategëve janë padyshim të njëanshëm drejt zhvlerësimit të mëtejshëm të euros nga ku jemi tani,” tha Luis Costa, kreu i strategjisë së Evropës Qendrore dhe Lindore për Lindjen e Mesme dhe Afrikë në Citibank, për “Squawk Box Europe”.

Kosta mendon se euro mund të dobësohet kundrejt dollarit. USD është aktualisht i fortë sepse monedhat priren të marrin një rritje pasi institucionet rregullatore rrisin normat e interesit, gjë që Rezerva Federale e ka bërë tre herë në 2022.

Që atëherë, euro është ngjitur paksa në mëngjesin e së martës, duke shkuar deri në 0,9968 Euro në 1 USD.

Lufta në Ukrainë dhe dhimbja e mëvonshme në tregjet energjetike të Evropës kanë ndikuar në rënien e euros, sipas Bloomberg. Rritja më e ngadaltë e Kinës pas pandemisë ka hedhur gjithashtu një pikëllim në gjërat, tha Costa për CNBC.

Një faktor tjetër ndërlikues: Të hënën, çmimet e gazit për shitjen me shumicë në Evropë u rritën përsëri. Rusia filloi punën e riparimit të paparalajmëruar në tubacionin e saj më të rëndësishëm për në Gjermani, Nord Stream 1, shtoi burimi.

Raporti aktual i dollarit ndaj euros do të thotë se është ende një kohë e mirë për njerëzit në SHBA që të udhëtojnë në Evropë.

Kur është anasjelltas – d.m.th., dollari është më i dobët se euro – është një “shok total”, tha Ann Castagna Morin, themeluese e “Pushimet e tua të ëndrrave”.

Morin shtoi se, për shkak të euros më të dobët, ajo pothuajse mori një natë falas në pushimet e saj evropiane.

Burimi: Entrepreneur