Ky implant sysh mund të kurojë verbërinë për miliona njerëz

Shkencëtarët në Suedi kanë zhvilluar një korne të bioinxhinierizuar që mund të rivendosë me sukses shikimin. Është bërë nga proteinat në lëkurën e derrit, të cilat janë një nënprodukt i industrisë ushqimore.

Për miliona njerëz në mbarë globin që janë të verbër ose kanë shikim të dëmtuar si rezultat i dëmtimit të kornesë së tyre (një gjendje progresive e njohur si keratokonus), një zhvillim i madh nga shkencëtarët në Suedi mund të jetë një zgjidhje.

Një që është edhe miqësore me mjedisin dhe financiarisht e zbatueshme, duke pasur parasysh procedurat e transplantimit për të zëvendësuar dritën e jashtme të pastër të mbrojtjes dhe fokusimit të syve, mund të jetë e shtrenjtë, pushtuese dhe kërkon kohë.

Bëhet fjalë për zhvillimin e korneave artificiale të bioinxhinieruara të bëra nga proteinat në lëkurën e derrit, të cilat janë një nënprodukt i gjerë i disponueshëm i industrisë ushqimore që përmban kolagjen.

Kohët e fundit, derrat kanë qenë vend i preferuar për transplantime të tjera të mundshme te pacientët njerëzorë, si veshkat dhe zemrat. Inxhinieria gjenetike ka bërë të mundur ndryshimin e molekulave në qelizat e derrit për të parandaluar një përgjigje imune dhe refuzim të organeve tek marrësit njerëzorë.

Falë studiuesve në Universitetin Linköping, njëzet pjesëmarrësit indianë dhe iranianë në provë, të cilët ishin të verbër ose në prag të të qenurit të tillë, iu është rikthyer një pjesë ose i gjithë shikimi, me tre që raportojnë se tani kanë shikim 20/20.

The cornea implant made of collagen protein from pig's skin which can restore sight to the blind and visually impaired

Me këtë synim për t’i dhënë fund mbështetjes sonë te donatorët njerëzorë dhe për të kuruar verbërinë e një pjese të konsiderueshme të popullsisë së botës, gjetjet janë me të vërtetë premtuese.

Veçanërisht sepse, aktualisht, rreth 12.7 milionë njerëz janë në listat e pritjes për transplantim të kornesë.

Operacionet ishin pa komplikime; indet u shëruan shpejt; dhe një trajtim tetë-javor me pika imunosupresive të syve ishte i mjaftueshëm për të parandaluar refuzimin e implantit”, thuhet në një deklaratë për shtyp për studimin.

“Me transplantet konvencionale të kornesë, ilaçet duhet të merren për disa vite. Pacientët u ndoqën për dy vjet dhe nuk vunë re asnjë ndërlikim gjatë asaj kohe.”

Krahas disponueshmërisë së kufizuar të donatorëve, trajtimi tipik rrezikon gjithashtu refuzimin e transplantit, ndërlikimet e shërimit, infeksionet, astigmatizmin dhe nevojën për mbështetje afatgjatë.

Photographs of a patient's cornea before operation (left) and one day post-operation (right) with arrows indicating change in thickness and curvature in the central cornea. (Credit: Rafat M et all/2022)

Metoda e re, megjithatë, i lejon mjekët të fusin implantin në kornenë ekzistuese, nuk kërkon qepje dhe prerja është minimalisht invazive ose me një lazer të avancuar ose me dorë.

Jo vetëm kjo, por përveç rezultateve të procedurës historike, kornetë e reja janë shumë më të aksesueshme se dhurimet e organeve pasi ato mund të ruhen për dy vjet dhe jo vetëm dy javë.

Indet e implantueshme bioinxhinierike janë çelësi për adresimin e barrës globale të verbërisë së kornesë“, vazhdon njoftimi për shtyp, i cili thotë se studiuesit duhet të kryejnë ende një studim klinik më të madh përpara se implantet e lëkurës së derrit (të modës të duken si lente kontakti) të mund të miratohen zyrtarisht dhe të përdoren në kujdesin shëndetësor.

“Ne kemi bërë përpjekje të konsiderueshme për të siguruar që shpikja jonë do të jetë gjerësisht e disponueshme dhe e përballueshme nga të gjithë dhe jo vetëm nga të pasurit. Ne vërtet e projektuam këtë material, teknologji dhe procedurë kirurgjikale për t’u adoptuar në zona të botës ku ka burime vërtet të ulëta.

“Këto janë të njëjtat zona të botës ku barra e verbërisë për shkak të kësaj sëmundjeje është më e larta”.

Burimi: Thred