EkonomiUncategorized

Eurozona zhytet në recesion të dyfishtë mes valës së tretë Covid dhe përhapjes së ngadaltë të vaksinave

0

Eurozona ra në një recesion të dyfishtë në tre muajt e parë të vitit ndërsa vala e tretë e Covid-19 u përhap dhe vendet u përpoqën të hapnin programet e tyre të vaksinimit.

Vendet që përdorin monedhën e përbashkët europiane panë ekonomitë e tyre të tkurren me 0.6 përqind kolektivisht në tremujorin e parë të 2021. Kjo pasoi një tkurrje prej 0.7 përqind në tre muajt e fundit të vitit 2020.

Në të gjithë BE-në, produkti i brendshëm bruto (PBB) – një masë e të gjitha mallrave dhe shërbimeve të prodhuara – ra me 0.4 përqind në janar, shkurt dhe mars krahasuar me të njëjtët tre muaj të një viti më parë.

Një tremujor i dytë i njëpasnjëshëm i PBB-së në rënie do të thotë se BE është përsëri në një recesion teknik pasi të rikuperohet pjesërisht nga rënia e vitit të kaluar.

Gjendja ekonomike e Europës qëndron në kontrast me SH.B.A., të cilat të enjten raportuan se PBB e saj ishte zgjeruar me 1.6 përqind gjatë së njëjtës periudhë, ose një normë vjetore prej 6.4 përqind.

Amerika ka vaksinuar njerëzit më shpejt se Europa dhe administrata e Joe Biden ka siguruar një paketë stimuluese shumë më të madhe.

Mbretëria e Bashkuar përjetoi një nga recesionet më të thella të çdo ekonomie të zhvilluar, por gjithashtu ka parë një rikuperim më të fortë deri më tani. PBB-ja mbeti 7.8 përqind nën nivelin e saj para-pandemisë në shkurt, tregojnë shifrat e fundit.

Gjermania, e konsideruar prej kohësh si centrali ekonomik i Europës, regjistroi një rënie prej 1.7 përqind të PBB-së në tremujorin e parë. Midis 27 vendeve anëtare të BE, vetëm Franca dhe Lituania raportuan rritje për vitin.

Disa shenja të rimëkëmbjes kanë filluar të shfaqen në prill ndërsa kombet europiane kanë përshpejtuar programet e tyre të vaksinimit.

BE pret që 70 përqind e popullsisë së saj të rritur të jenë inokuluar deri në fund të verës, e cila do të lejojë lehtësimin e kufizimeve dhe një rritje në aktivitetin e biznesit.

Vendet më të varura nga të ardhurat e turizmit, që kanë marrë një goditje më të madhe financiare nga pandemia deri më tani, shpresojnë për një rritje nga kthimi i pushimeve verore.

Analistët ekonomikë Pantheon thanë se shifrat konfirmuan një recesion që ishte parashikuar gjerësisht.

Pantheon tha se rihapja e bizneseve do të rriste PBB me 4 përqind, nga 3.5 përqind që kishte parashikuar më parë.

Ky numër, megjithatë, është në mëshirën e ritmit të reagimit ende të paparashikueshëm pas rihapjes,”-paralajmëroi Claus Vistesen, ekonomisti kryesor i zonës euro në Pantheon.

Burimi: The Independent

Punëtorët nga shtëpia bënë gati dy herë më shumë punë të papaguar sesa ata që nuk punuan kurrë nga shtëpia, thotë ONS

Previous article

Thëniet poetike të djalit autik për karantinën janë kthyer në art

Next article

You may also like

Comments

Leave a reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

More in Ekonomi