FDA autorizon vaksinat Covid të Pfizer dhe Moderna për fëmijët deri në 6 muajsh

Administrata e Ushqimit dhe Barnave autorizoi të premten vaksinat e Moderna dhe Pfizer për Covid-19 për fëmijët deri në 6 muajsh, gjë që e bën pothuajse çdo person tani të kualifikuar për vaksinim.

Vendimi i FDA vjen pasi komiteti i saj i ekspertëve të pavarur të vaksinave votoi njëzëri për të rekomanduar vaksinat pasi peshuan sigurinë dhe efektivitetin e tyre gjatë një takimi gjithëditor të mërkurën që ishte i hapur për publikun.

FDA autorizoi vaksinën me tre doza të Pfizer për fëmijët nga 6 muaj deri në 4 vjeç dhe vaksinën me dy doza të Moderna për fëmijët nga 6 muaj deri në 5 vjeç. Fëmijët nën moshën 5 vjeç ishin të vetmit njerëz të mbetur në SHBA që nuk kualifikoheshin për vaksinim. Shumë prindër kanë pritur me muaj që FDA të autorizojë vaksinat për fëmijët e tyre.

Megjithatë, ka mbetur edhe një hap përpara se të fillojë vaksinimi i fëmijëve nën moshën 5 vjeç. Komiteti i Qendrave për Kontrollin dhe Parandalimin e Sëmundjeve do të mblidhet të shtunën për të votuar udhëzimet për farmacitë dhe zyrat e mjekëve. Drejtoresha e CDC-së Dr. Rochelle Walensky më pas duhet të nënshkruajë me ato udhëzime përpara se fëmijët të fillojnë të marrin injeksionet.

Shtëpia e Bardhë pret që vaksinimet të fillojnë të martën. Emërimet mund të jenë të kufizuara fillimisht, por çdo prind që dëshiron të vaksinojë fëmijën e tij duhet të jetë në gjendje ta bëjë këtë brenda javësh, sipas Dr. Ashish Jha, i cili mbikëqyr përgjigjen ndaj Covid të administratës Biden.

Qeveria federale ka vënë në dispozicion të autoriteteve shtetërore dhe lokale 10 milionë doza Pfizer dhe Moderna.

Dr. Arnold Monto, ushtrues detyre i komitetit të FDA, tha se agjencisë iu desh më shumë kohë për të autorizuar injeksionet për foshnjat përmes parashkollorëve sesa për moshat e tjera, sepse ata janë një grup vulnerabël që kërkon kujdes të veçantë për t’u siguruar që vaksinat ishin të sigurta dhe efektive.

Megjithëse Covid në përgjithësi është më pak i rëndë te fëmijët sesa të rriturit, shtrimet në spital të fëmijëve nën moshën 5 vjeç u rritën gjatë valës së omicron, duke arritur nivelin më të lartë të pandemisë. Covid ka vrarë më shumë se 200 fëmijë nga gjashtë muaj deri në 5 vjeç që nga janari 2020, sipas CDC.

Burimi: CNBC