FDA për “ilaçin” e fundit të Covid: ‘Ju nuk jeni një kalë. Ju nuk jeni lopë’

Zyrtarët e shëndetit publik po shpërndajnë në mënyrë agresive pretendimet e personaliteteve të mediave të krahut të djathtë të cilët kanë promovuar një ilaç anti-parazitar që përdoret për blegtorinë si një trajtim i mundshëm Covid-19.

“Ju nuk jeni një kalë. Ju nuk jeni një lopë,” tha të shtunën Administrata Amerikane e Ushqimit dhe Barnave. “Seriozisht, të gjithë. Ndaloni.”

Personalitetet kryesore të mediave konservatore – përfshirë drejtuesit e Fox News Tucker Carlson, Sean Hannity dhe Laura Ingraham – e kanë përmendur ivermectin si një ilaç që ndoshta mund të përdoret për të trajtuar Covid-19.

Kjo është pjesë e një teme të kohëve të fundit në mediat e djathta të sulmit ndaj zyrtarëve të shëndetit publik për promovimin e vaksinave shumë efektive të koronavirusit si rruga më e mirë për të dalë nga pandemia në vend të terapive të mundshme për të trajtuar virusin.

Gjatë gjithë pandemisë, Fox News, radio-biseda dhe website të krahut të djathtë kanë promovuar terapi të paprovuara për të trajtuar Covid-19, ndërsa njëkohësisht hedhin dyshime mbi efektivitetin e vaksinave dhe maskave.

Për shembull, për muaj në 2020, të njëjtët personalitete e nxitën ilaçin antimalarial hidroksilklorinë si një trajtim të mundshëm, pavarësisht studimeve që treguan se nuk ishte efektiv dhe zyrtarët shëndetësorë paralajmëruan se marrja e tij mund të kishte efekte anësore negative.

FDA ka paralajmëruar për muaj se ivermektina mund të jetë e pasigurt dhe ka thënë se “ka marrë raporte të shumta të pacientëve që kanë kërkuar mbështetje mjekësore dhe janë shtruar në spital pasi u vetë-mjekuan me ivermectin të destinuar për kuaj”. Ndërsa ka përdorime njerëzore për ivermectin, FDA nuk e ka miratuar atë për trajtimin ose parandalimin e Covid-19 tek njerëzit dhe ilaçi nuk është një ilaç anti-viral.

“Marrja e një ilaçi për përdorim të pa miratuar mund të jetë shumë e rrezikshme. Kjo vlen edhe për ivermectin,” tha FDA në faqen e saj të internetit. “Ka shumë dezinformata përreth, dhe ju mund të keni dëgjuar se është në rregull të merrni doza të mëdha të ivermektinës. Kjo është e gabuar.”

Burimi: CNN