Fed rrit normat e interesit në më të lartat në 22 vjet

Banka Qendrore e SHBA-së ka rritur normat e interesit në nivelin më të lartë në 22 vjet, ndërsa “lufton” për të stabilizuar çmimet në ekonominë më të madhe në botë.

Vendimi ngriti normën bazë me ndikim të Rezervës Federale në një interval prej 5.25% në 5.5%.

Ajo shënoi rritjen e njëmbëdhjetë që nga fillimi i vitit 2022, kur Fed filloi të rrisë kostot e huamarrjes në përpjekje për të ftohur ekonominë dhe për të lehtësuar inflacionin e çmimeve.

Fed ofroi pak të dhëna se çfarë mund të bëjë më pas.

Ne do të shikojmë takim pas takimi,” tha kryetari i bankës Jerome Powell në një konferencë shtypi pas njoftimit.

Sigurisht që është e mundur që ne do të rrisim përsëri normën e fondeve në takimin e shtatorit nëse të dhënat garantojnë,” u shpreh ai. “Dhe unë do të thoja gjithashtu se është e mundur që ne të zgjedhim të  rrimë të qëndrueshëm.”

Vendimi i së mërkurës erdhi përpara takimeve të bankës qendrore në Evropë dhe Japoni.

Në Mbretërinë e Bashkuar, ku inflacioni ishte 7.9%, Banka e Anglisë pritet të rrisë normën e saj bazë në mbledhjen e saj të ardhshme në 3 gusht.

Inflacioni në SHBA ishte 3% në qershor. Kjo ishte në rënie nga një kulm prej më shumë se 9% vitin e kaluar, kur çmimet po rriteshin me ritmin më të shpejtë në katër dekada.

Por ekonomia në SHBA është më mirë se sa pritej deri më tani  veçanërisht në tregun e punës, ku vendet e punës vazhdojnë të shtohen dhe pagat po rriten.

Përkthyer dhe përshtatur nga BBC për Probizz.al