Firmat kripto thonë se mijëra monedha digjitale do të shkojnë në kolaps

Disa lojtarë të industrisë së kriptomonedhave kanë thënë për CNBC se mijëra monedha digjitale ka të ngjarë të shemben ndërsa numri i blockchain-eve në ekzistencë do të bjerë gjithashtu gjatë viteve të ardhshme.

Ekzistojnë më shumë se 19,000 kriptomonedha në ekzistencë dhe dhjetëra platforma blockchain. Një platformë blockchain, si Ethereum, është teknologjia bazë mbi të cilën janë ndërtuar shumë nga këto kriptomonedha të ndryshme.

Kolapsi i kohëve të fundit i të ashtuquajturit stablecoin algoritmik terraUSD dhe luna digjitale e lidhur me të, që dërgoi valë tronditëse në treg, ka vënë në qendër të vëmendjes mijëra kriptomonedha që ekzistojnë dhe nëse ato do të mbijetojnë të gjitha.

Një nga efektet e asaj që kemi parë javën e kaluar me çështjen Terra është se jemi në fazën ku në thelb ka shumë zinxhirë bllokimi, shumë monedha digjitale. Dhe kjo i ngatërron përdoruesit. Dhe kjo gjithashtu sjell disa rreziqe për përdoruesit,” tha Bertrand Perez, CEO i Fondacionit Web3, për CNBC në Forumin Ekonomik Botëror në Davos, Zvicër, javën e kaluar.

“Ashtu si në fillimet e internetit, ju kishit shumë kompani dotcom dhe shumë prej tyre ishin mashtrime dhe nuk po sillnin asnjë vlerë dhe gjithçka u pastrua. Dhe tani ne kemi kompani shumë të dobishme dhe të ligjshme.”

Brad Garlinghouse, CEO i kompanisë së pagesave ndërkufitare të blockchain Ripple, tha se ka të ngjarë të ketë “rezultat” të kriptomonedhave që do të mbeten në të ardhmen.

Mendoj se ka një pyetje nëse na duhen apo jo 19,000 monedha të reja sot. Në botën fiat, ka ndoshta 180 monedha,” tha Garlinghouse.

Shefi i Investimeve të Guggenheim, Scott Minerd shtoi pesimizëm të mëtejshëm javën e kaluar kur tha se shumica e kriptove janë “junk” por se bitcoin dhe ethereum do të mbijetojnë.

Komentet nga industria vijnë pasi tregu i kriptomonedhave vazhdon të ndjejë presion. Bitcoin është ulur me më shumë se 50% nga niveli rekord i tij që arriti në nëntor, me shumë token të tjerë digjitalë dukshëm më të ulët nga nivelet e tyre më të larta të të gjitha kohërave.

Shumë platforma të ndryshme blockchain nga Ethereum në Solana po konkurrojnë për një pozicion udhëheqës në industri. Por Brett Harrison, CEO i shkëmbimit të kriptomonedhave FTX U.S., tha se qindra që ekzistojnë aktualisht nuk do të mbijetojnë.

Kur mendoni për blockchains… ndoshta nuk do të ketë qindra blockchain të ndryshëm në 10 vjet, mendoj se do të ketë disa fitues të qartë për lloje të ndryshme aplikacionesh,” tha Harrison.

“Dhe ne do të shohim tregun… që do ta rregullojë atë me kalimin e kohës,” shtoi ai.

Burimi: CNBC