‘Future Shock’: Humbni në botët digjitale psikodelike në këtë ekspozitë të re të artit gjithëpërfshirës

Arti që ju mbështjell.

180 Studios po hap një ekspozitë të re kushtuar artit gjithëpërfshirës.

Gjashtëmbëdhjetë instalime mjegullojnë linjat midis veprave të artit fizik dhe virtual, të gjitha në udhëkryqin e artit dhe teknologjisë.

E vendosur në një ish-parkim nëntokësor, ekspozita është krijuar si një labirint ku mund të humbisni, ndërsa endeni nëpër dhomat e errëta.

Arti takon teknologjinë

Topologjitë nga United Visual Artists, të ekspozuara në ekspozitën ‘Future Shock’ – 180 Studios

“Është shumë, shumë zhytëse. Ju pëlqen tingulli, pamjet vizuale. Unë do të thoja që ka disa vepra që i kam gjetur shumë më të forta se të tjerat. Ka disa vepra që kanë një mesazh më të thellë dhe ato i përcjellin më të fortë se të tjera. Dhe ka disa që ne i mendojmë vizualisht, më bën shumë përshtypje. A marr diçka më shumë nga kjo? Ndoshta jo”, thotë kritiku i artit Tabish Khan.

Një instalim eksploron format e ndryshme të kolonave me pasqyra rrotulluese.

Në një dhomë me ngjyrë të zezë, lazeri skanon dyshemenë dhe muret.

Instalimi, nga United Visual Artists (UVA), përbëhet nga katër skulptura kinetike që projektojnë plane drite me një ngjyrë.

Më tej, një instalim tjetër eksploron një botë të populluar nga njerëz digjitalë në një mjedis të ngjashëm me shkretëtirën.

“Mustafa” është një vepër artistike kushtuar babait të artistit, duke e falënderuar atë që e ka frymëzuar dhe i ka mësuar artin.

Pikat e tjera kryesore përfshijnë “Vigil”, një instalim i përbërë nga një bllok akulli me gjurmën e një dore, i varur përpara një ekrani të rrumbullakët që shfaq video të peizazheve.

Arti eksperimental

Nonotak nga Noemi Schipfer dhe Takami Nakamoto, i ekspozuar në ekspozitë – 180 Studios

Shumica e instalimeve nuk kanë domosdoshmërisht një mesazh artistik, por më tepër eksperimentojnë me teknologjinë.

Një nga instalimet më të mëdha është “Vortex”, i krijuar nga studio me bazë në Barcelonë Hamill Industries.

Ai përdor projektorë me dritë, një kolonë zanore të krijuar me qëllim dhe efekte tymi.

Rezultati përfundimtar është një unazë tymi udhëtuese e sinkronizuar me muzikën.

“Kjo pjesë në veçanti ka të bëjë me përjetimin fizik të tingullit në të gjitha shqisat. Këtu është kjo pjesë muzikore shumë e bukur. Kështu që ju mund ta eksperimentoni atë si një pjesë muzikore, por nëse mund të bëni vetëm një hap larg dhe të shihni se si udhëton, si ndjek drita. Bëhet fjalë – është një pentagram. Është një pentagram muzikor i bërë dritë, i bërë tym. Pra, kjo është ajo që është prapa vorbullës. Dhe ky është mesazhi që qëndron pas vorbullës, përjetimi i zërit“, thotë Anna Diaz, artiste miks media, Hamill Industries.

“Future Shock” në 180 Studios në Londër zgjat nga 28 prilli deri më 28 gusht 2022.

Burimi: Euronews