Edhe në një treg të ngushtë pune, sipas rekrutuesve këto 4 flamuj të kuq do t’ju kushtojnë ofertën e punës

Është një treg i punëkërkuesve dhe kompanitë janë të përqendruara të punojnë shpejt dhe me efikasitet për të plotësuar shumë vende pune. Por me shkallën e shpejtë të largimit dhe punësimit në vitin e fundit, disa rekrutues po rimendojnë shenjat se dikush mund të jetë një punonjës i mirë dhe çfarë mund t’i pengojë ata të shkojnë në raundin tjetër të intervistave.

CNBC Make It foli me ekspertë të rekrutimit për katër flamujt e tyre kryesorë të kuq që mund t’ju kushtojnë ofertën e punës.

Të mos qenit në gjendje të shpjegoni kërkimin tuaj të punës

Job-hopping po kalon një moment: 23% e punëtorëve që lanë punën vitin e kaluar janë të hapur për të ndryshuar vendin e punës përsëri këtë vit, sipas një sondazhi të fundit me më shumë se 1,500 njerëz. Një periudhë e shkurtër mund të mos ketë të njëjtën stigmë si dikur, thotë Pete Lamson, CEO i Employ. “Është një botë e re atje ku frekuenca e ndryshimit të vendeve të punës po përshpejtohet dhe punëdhënësit duhet ta kuptojnë këtë.”

Por, ju duhet të jeni ende gati për të shpjeguar pse jeni rikthyer në tregun e punës pas një mandati të shkurtër.

Për shembull, ju mund të përqendroheni në mënyrën se si qëllimi i punës ndryshoi midis kohës që intervistuat dhe kur keni filluar, thotë CEO e The Muse, Kathryn Minshew. Ju gjithashtu mund të fokusoheni në ndikimin që keni bërë në një punë edhe pas një kohe të shkurtër atje.

Mbajeni bisedën të thjeshtë dhe të fokusuar te e ardhmja, thotë trajneri i karrierës, Chelsea Jay: Mjedisi i punës së kaluar nuk ishte më për mua, dhe kjo është ajo që unë po kërkoj për të ecur përpara.

Të folurit keq për punëdhënësin tuaj aktual ose të mëparshëm

Rreth 72% e të rinjve punëkërkues thonë se ndiheshin të mbishitur në një punë të re dhe u penduan që e morën atë, sipas një sondazhi të Muse me 2,500 njerëz. Por të folurit keq për një ish-punëdhënës është një formë e keqe, thotë Paul McDonald, drejtor i lartë ekzekutiv i Robert Half.

Në vend që të vazhdoni me atë që mendonit se ata bënë gabim, në vend të kësaj, mund ta përfytyroni përvojën si një mësim të nxjerrë nga ajo që bëni dhe nuk e vlerësoni në një vend pune.

Për shembull, nëse nuk ju pëlqeu natyra konkurruese e një kompanie të mëparshme, Minshew sugjeron të thoni diçka të tillë: “Unë lulëzoj më së miri në një mjedis vërtet bashkëpunues, ku më jepet shumë informacion për fusha të ndryshme të kompanisë, kolegët duan të ndihmojnë njëri-tjetrin dhe ka një minimum prej politikës apo thashethemeve.

Të qenit të papërgatitur

Mund të gjeni më shumë rekrutues që ju dërgojnë mesazhe të ftohta në LinkedIn këto ditë duke shpresuar t’ju kapin edhe nëse nuk jeni duke kërkuar në mënyrë aktive për një punë të re. Rekrutuesit thonë se mund të tregojnë kur dikush vjen në një intervistë informative pa bërë ndonjë kërkim bazë për t’u përgatitur. Së paku, bëni një kontroll të shpejtë në kompani dhe përgatitni disa pyetje në lidhje me punën për të treguar interesin tuaj.

Paul McDonald, drejtor i lartë ekzekutiv për Robert Half, thotë se përkëdhelja e tij më e madhe është kur një kandidat paraqitet në një intervistë virtuale me sa duket i kapur në befasi. Pas dy vitesh punë në distancë, njerëzit janë më të kënaqur me telefonatat me video, kështu që ai vëren kur njerëzit nuk kanë etiketë të shkëlqyera teknologjike ose paraqiten shumë rastësisht për një telefonatë profesionale. Por jeta ndodh dhe ndonjëherë ju duhet të merrni një telefonatë nga makina juaj gjatë pushimit të drekës, ose kur jeni të bllokuar në trafik gjatë rrugës për në shtëpi. Shpjegoni në krye, sugjeron ai, dhe falënderoni intervistuesin për mirëkuptimin e tij. Pastaj futuni në bisedë.

Ju gjithashtu duhet të jeni të përgatitur për të hapur bisedën për pagat në intervistat e para, thotë Angela Copeland, nënkryetare e lartë e marketingut në Recruiter.com. Ajo rekomandon të prisni që rekrutuesi të sjellë së pari pagën, në mënyrë që të mund të kundërshtoni duke pyetur diapazonin me të cilin po punojnë. Nëse HR nuk do të japë një numër, tregoni se keni bërë kërkimin tuaj duke emëruar një gamë konkurruese bazuar në zonën dhe kualifikimet tuaja.

Të besuarit se keni privilegje dhe përparësi

Është një gjë të paraqiteni të papërgatitur në një intervistë, por një gjë tjetër është të jepni përshtypjen se po i bëni një nder rekrutuesit duke marrë thirrjen e tij.

Ndërsa Shtetet e Bashkuara mund të shohin punësime rekord, “punëkërkuesit nuk duhet të ekzagjerojnë në mendjen e tyre se sa i madh është tregu” deri në atë pikë sa të duken se kanë përparësi, thotë Copeland. “Ju ende dëshironi të bëni më të mirën përpara, të paraqiteni dhe të jeni profesionist.”

Burimi: CNBC