Galaxy Cartwheel dhe misteret e tjera të universit të zbuluara nga James Webb

Asnjëherë më parë nuk kemi qenë në gjendje ta shohim universin ashtu siç po na e tregon teleskopi James Webb tani.

Syri ynë i lirë nuk do të ishte kurrë në gjendje të shihte atë që shikon teleskopi: duke udhëtuar nëpër dritë dhe hapësirë, James Webb mund të shohë origjinën e universit – diçka që mendja jonë vështirë se mund të fillojë ta kuptojë.

Duke punuar si një makinë kohe, imazhet e para të shpërndara nga ky teleskop i fuqishëm më 12 korrik na treguan galaktika të largëta, vdekjen e yjeve dhe atmosferën e planetëve jashtë sistemit tonë diellor.

Imazhi i fundit i shpërndarë nga teleskopi James Webb më 2 gusht bën një hap tjetër më tej në kuptimin tonë të universit, duke na treguar se çfarë ndodh pas përplasjes së dy galaktikave.

Duke parë përmes pluhurit kozmik të krijuar nga përplasja me kamerat e tij infra të kuqe, teleskopi na dha një pamje sesi po ndryshon Galaxy Cartwheel pas një përplasjeje me një tjetër galaktikë më të vogël miliarda vjet më parë.

NASA, ESA, CSA, STScI, Webb ERO Production Team

Shkencëtarët mendojnë se Galaktika Cartwheel, një galaktikë me unazë mbi 500 milionë vite dritë larg planetit tonë, e cila i detyrohet emrit të saj për unazën e saj të brendshme të ndritshme dhe unazën e jashtme shumëngjyrëshe, dikur ishte pjesë e një spiraleje të madhe si Rruga e Qumështit, përpara se një galaktikë tjetër të shpërthehej përmes saj.

E gjithë pamja e galaktikës, e cila u kujtoi shkencëtarëve rrotën e një vagoni, është për shkak të asaj përplasjeje me shpejtësi të lartë, sipas NASA-s. Nga qendra e përplasjes, dy unazat e galaktikës janë zgjeruar nga jashtë, duke krijuar atë formë të rrallë unazore.

Çfarë mund të shohë James Webb në Galaxy Cartwheel

Shkencëtarët kurrë më parë nuk kanë qenë në gjendje të shohin qartë kaosin e Galaxy Cartwheel dhe ta kuptojnë atë.

Teleskopi Hapësinor Hubble kishte parë tashmë në galaktikë, por sasia e pluhurit që rrethonte galaktikën Cartwheel e pengoi teleskopin të vëzhgonte fenomenet që ndodhnin brenda galaktikës.

Por tani, falë kamerave infra të kuqe të teleskopit James Webb, shkencëtarët janë në gjendje të shikojnë qendrën e ndritshme të galaktikës.

Për ta bërë këtë, një imazh krijohet duke kombinuar kamerën me infra të kuqe afër (NIRCam) të Webb-it dhe instrumentin me infra të kuqe të mesme (MIRI), të cilat janë në gjendje të shohin përmes pluhurit dhe të zbulojnë gjatësi vale të dritës të pamundura për t’u vëzhguar në kushtet e dritës së dukshme.

Imazhi i marrë tregon formimin e yjeve si pasojë e përplasjes së galaktikave – një proces i cili ende nuk është kuptuar plotësisht.

NASA

Bërthama e ndritshme në qendër të galaktikës përmban pluhur të nxehtë, thotë NASA, ku zonat më të ndritshme janë shtëpia e grupimeve gjigante të rinj të yjeve.

Ajo që mund të shihni në unazën e jashtme, nga ana tjetër, është formimi i yjeve të rinj.

Galaxy Cartwheel ende po kalon nëpër ndryshime dhe do të vazhdojë të transformohet, duke premtuar të zbulojë më shumë sekrete se si evoluojnë galaktikat me kalimin e kohës, edhe pse mund të duhen miliarda vjet.

Burimi: Euronews