Elon Musk shet 7.92 milionë aksione Tesla me vlerë 6.88 miliardë dollarë

CEO i Tesla, Elon Musk shiti 7.92 milionë aksione të kompanisë me vlerë rreth 6.88 miliardë dollarë, sipas një serie dosjesh financiare të publikuara të martën mbrëma.

Transaksionet e tij ndodhën midis 5 dhe 9 gushtit, zbuluan dosjet e SEC, pas mbledhjes vjetore të aksionerëve të Tesla-s 2022 më 4 gusht në Austin, Teksas.

Në fillim të këtij viti, CEO i Tesla dhe SpaceX tha në mediat sociale se ai “nuk kishte planifikuar shitje të mëtejshme TSLA” pas 28 prillit.

Atë javë, dosjet e SEC zbuluan se Musk kishte shitur një bllok aksionesh në prodhuesin e tij të makinave elektrike me vlerë rreth 8.4 miliardë dollarë.

Centiliarderi është në mes të një beteje ligjore të diskutueshme me Twitter, gjigantin e rrjeteve sociale që ai ra dakord të blejë në prill për rreth 44 miliardë dollarë ose 54.20 dollarë për aksion.

Mes një rënieje të përgjithshme të tregut, çmimi i aksioneve të Twitter dhe çmimi i aksioneve të Tesla ranë pas kësaj.

Deri më 8 korrik, Musk i tha Twitter-it se po e përfundonte marrëveshjen. Ai akuzoi Twitter se nuk i dha atij të gjithë informacionin që i nevojitej për të vazhduar me blerjen dhe për nënvlerësimin e numrit të bots, spam dhe llogarive të rreme në platformën e tij.

Twitter ka paditur për të siguruar që marrëveshja e Musk të zbatohet për çmimin e premtuar, i cili do të përfaqësonte një fitim të papritur për shumë prej aksionerëve të tij.

Të martën, pasi u zbuluan shitjet e fundit të aksioneve të Musk, fansat dhe promovuesit e Tesla-s e pyetën CEO-n e famshëm nëse kishte mbaruar së shituri aksione në biznesin e automjeteve elektrike dhe nëse mund të blinte sërish aksione në të ardhmen.

I pyetur nëse kishte mbaruar së shituri aksionet e Teslës, Musk u përgjigj: “Po. Në rastin (shpresojmë me pak gjasa) që Twitter detyron këtë marrëveshje të mbyllet dhe disa partnerë të kapitalit nuk arrijnë, është e rëndësishme të shmangim një shitje urgjente të aksioneve të Tesla-s.

Musk nuk specifikoi se cilët partnerë të kapitalit kishte frikë se do të braktisnin planet për të financuar një transaksion privat në Twitter me të.

Në fillim të majit, Musk kishte financuar kapitalin e vet nga 19 partnerë të ndryshëm, duke përfshirë Princin e Arabisë Saudite Alwaleed Bin Talal Bin Abdulaziz Alsaud, Qatari Holding, firmat e sipërmarrjes Sequoia, fondin e rritjes DFJ, Vy Capital dhe shkëmbyesin e kriptomonedhave Binance.

Ai gjithashtu tha se do të blinte disa nga aksionet e tij nëse nuk i duhet të vazhdojë me blerjen e Twitter.

Nëse marrëveshja me Twitter nuk ndodh, ai do të konsiderojë krijimin e platformës së tij sociale, X.com, shtoi ai.

Aksionet e Tesla-s po tregtoheshin pothuajse pa probleme pas orarit të lajmeve. Tesla u mbyll me 850 dollarë, pak më shumë se 2% më pak për ditën e martë, përpara se shitjet e brendshme të Musk me vlerë gati 7 miliardë dollarë të bëheshin publike përmes dosjeve të SEC.

Burimi: CNBC