Gjermania pezullon Nord Stream 2, kushtet shtesë për liçensimin e gazsjellësit

Rregullatori i energjisë gjermane ka pezulluar procesin e miratimit për një tubacion të ri të madh që sjell gazin rus në Evropë, duke krijuar një pengesë të re për projektin e diskutueshëm dhe duke rritur çmimet rajonale të gazit.

Mbikëqyrësi tha të martën se kishte ndërprerë përkohësisht procesin e certifikimit sepse konsorciumi me bazë në Zvicër pas Nord Stream 2 fillimisht duhej të krijonte një kompani filial gjerman sipas ligjit gjerman për të siguruar një licensë operimi.

Çmimet evropiane u hodhën pothuajse 11% pas lajmeve për ngecjen. Kontrata e parë mujore holandeze arriti 90.40 euro/MWh në tregtinë e pasdites.

Kjo i shtyn mjaft afatet kohore të pritura,” tha analisti Trevor Sikorski në Energy Aspects, duke shtuar se ishte e paqartë se sa kohë do të zgjaste procesi i krijimit të një kompanie të re dhe riaplikimi për certifikim.

Rrjedhat e para përmes tubacionit duken shumë të pamundura në gjysmën e parë të 2022, shtoi ai.

Nord Stream 2 është përballur me kundërshtime të ashpra nga Shtetet e Bashkuara dhe disa shtete evropiane, të cilat thonë se do ta bëjë Evropën shumë të varur nga gazi rus. Por qeveritë e tjera evropiane thonë se lidhja është jetike për të siguruar furnizimet me energji, me çmimet e gazit që janë rritur në javët e fundit dhe kërcënimin e ndërprerjeve të energjisë elektrike këtë dimër.

Burimi: Reuters