Banka Qendrore Europiane paralajmëron “flluska” në tregjet e pronave dhe financiare

Banka Qendrore Evropiane paralajmëroi për vlerësime të zgjatura në shumë tregje të aseteve, pasi rajoni vazhdon të rikuperohet nga pandemia e koronavirusit në kurriz të normave shumë të ulëta të interesit dhe masave masive stimuluese.

Në raportin e saj dyvjeçar të stabilitetit të mërkurën, banka qendrore e eurozonës përmendi dobësitë në tregjet e pronave dhe financiare, duke shtuar se “marrja e rrezikut nga jo-bankat dhe borxhi i rritur sovran dhe i korporatave po krijohen”.

Sa i përket pronës, ai tha se rreziqet e korrigjimeve të çmimeve në periudhën afatmesme janë rritur ndjeshëm mes vlerësimeve në rritje të mbivlerësimit të çmimit të banesave.

“Në veçanti, familjet me hipoteka me norma të ndryshueshme ose periudha më të shkurtra me normë fikse në hipotekat e tyre janë të ekspozuara ndaj një rritjeje të papritur të normave të interesit, e cila mund të ndikojë negativisht në aftësinë e tyre për të shërbyer borxhin e tyre”, thuhet në raport.

Luis de Guindos, nënkryetari i BQE-së, theksoi gjithashtu një “lulëzim të mrekullueshëm” për tregjet e kapitalit dhe të aseteve me rrezik, “duke i bërë ata më të ndjeshëm ndaj korrigjimeve”.

Ka pasur shembuj të lojtarëve të njohur të tregut që eksplorojnë më shumë investime të reja dhe më ekzotike. Paralelisht, tregjet e banesave në eurozonë janë zgjeruar me shpejtësi, me pak indikacione se standardet e kreditimit po shtrëngohen si përgjigje,” tha ai në raport.

Rreziqet afatshkurtër ishin në rënie të qartë, por kishte dobësi në rritje për një periudhë afatmesme.

Inflacioni për rajonin duhet të shihet ende si “kryesisht kalimtar”.

Rritjet e çmimeve do të fillojnë të zbehen gjatë muajve të ardhshëm”, tha de Guindos për CNBC.

“Unë mendoj se ndoshta do të arrijmë një kulm përsa i përket inflacionit në nëntor dhe më pas, sipas parashikimeve, inflacioni do të fillojë të ngadalësohet.

Blerja e BQE-së ngadalësohet

Banka qendrore njoftoi në shtator se do të blinte më pak obligacione nga rritja e çmimeve të konsumit. Kjo filloi procesin e mbylljes ngadalë të paketës së saj të madhe stimuluese të epokës së pandemisë.

Inflacioni në eurozonë arriti në 3.4% në shtator, duke përfaqësuar nivelin më të lartë të 13 viteve. Më pas, inflacioni shënoi një tjetër nivel të lartë 13-vjeçar në tetor, në 4.1%, ndërsa blloku i monedhës luftoi me rritjen e kostove të energjisë.

Në shtator, presidentja e BQE-së Christine Lagarde e bëri të qartë se veprimet e bankës qendrore ishin një rikalibrim, por jo një zvogëlim. Kjo për shkak se BQE është e mendimit se inflacioni më i lartë është i përkohshëm dhe do të zbehet gjatë vitit 2022.

Disa pjesëmarrës të tregut besojnë se BQE-ja po nënvlerëson presionet inflacioniste dhe për këtë arsye ka të ngjarë të duhet të shpallë një rritje të normës përpara fillimit të 2023. Në të vërtetë, tregjet e parasë kanë çmuar në probabilitetin e një rritjeje me 20 pikë bazë për dhjetor 2022.

Burimi: CNBC